ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Böyle skandal görülmedi!

Böyle skandal görülmedi!
YAYINLAMA: 12 Mayıs 2023 / 12.57
GÜNCELLEME: 12 Mayıs 2023 / 20.22
Birecik barajı konsorsiyumu, Zeugma’dan çıkarılan sütunları dekor olarak kullanıyor

Geçtiğimiz günlerde Zeugma‘da incelemelerde bulunan UNESCO ve Kültür bakanlığı yetkilileri, gördükleri manzara karşısında şaşkına döndü. Zeugma‘nın A bölgesinden çıkarılan 40’a yakın sütun Bilecik Barajı Konsorsiyumu’nun baraj yanında yaptığı kültür merkezinin girişinde doğal dekor olarak kullanılıyordu. Bunların burada ne gezdiği sorulduğunda baraj yetkilileri, “Onları Kültür Bakanlığı’ndan satın aldık” yanıtını verince, şaşkınlık bir kat daha arttı

Birecik Barajı Konsorsiyumu’nun talebi üzerinize Zeugma’dan çıkarılan sütunların dekoratif amaçlı kullanımına izin verilmesi, “Acaba isteyen herkes zimmetli olarak sütun ve mozaik alıp, evinde veya iş yerinde kullanabilir mi?” sorusunu gündeme getirdi.

Böyle bir rezalet dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir

Kültür bakanlığı yetkilileri, Birecik barajı kültür merkezinin girişinde yolun iki yanını süsleyen muhteşem sütunların burada geçici olarak tutulduğunu zannettiklerini belirtirken, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir rezalet olmaz. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü Alpay Pasinli döneminde, Birecik Barajı Konsorsiyumu’nun talebi üzerine sütunları vermiş. O zaman, talepte bulunan başkalarına da sütun, mozaik ve frenskleri verirsiniz. Kültürel miras, özel bir kuruluşa dekor olarak kullanın diye verilir mi? O zaman diğer tarihi eserlerimizi niye müzelerde koruma altında tutuyoruz? Herkes canının istediğini alsın diye mi?” diye konuştu.

UNESCO heyeti de şaşırdı

Türkiye’nin UNESCO nezdindeki büyükelçisi Bozkurt Aran ve UNESCO genel direktörü yardımcıları Mounir Bouchenaki ve Minja Yang, Gaziantep Büyükşehir belediyesi ve Gaziantep Valiliğinin ev sahipliğinde geçtiğimiz günlerde Gaziantep’e yaptığı ziyaret sırasında ortaya çıkan skandal, hem UNESCO yetkilerini, hem de Kültür bakanlığı daire başkanını şaşkına çevirdi. Kültür bakanlığı yetkilisi, olay karşısında dehşete kapıldığını ifade ederken, Birecik barajı yetkililerinin, “Sütunların burada ne işi var?” sorusu karşısında gayet soğukkanlı olarak, “Efendim biz onları kültür Bakanlığı’ndan zimmetli aldık” yanıtı da “Kulakları inanılmayacak cinsten” diye nitelendirdi.

Bakanlığın büyük gafı

Kültür Bakanlığında bundan önceki dönemde yapılan uygulamanın hemen telafi edilerek sütunların Gaziantep Müzesi‘ne getirilmesi gerektiği ifade edilirken, “Kültür bakanlığı yetkililerinin nasıl böyle bir şeye izin verdiğini anlamak mümkün değil. Müze yetkilileri böyle bir hata yapsa, başlarını olmaz işi açarlar. Ama bakanlık yetkilisi yapınca bir şey olmuyor” denildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *