ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Büyüme ve Gelişmenin İzlenmesi Haftası başladı

Büyüme ve Gelişmenin İzlenmesi Haftası başladı
YAYINLAMA: 22 Aralık 2021 / 14.47
GÜNCELLEME: 22 Aralık 2021 / 14.47
Ülkemizde çocuk ölümlerinin en çok solunum yolu enfeksiyonları ile ishalli hastalıklardan kaynaklandığı belirtildi. İl Sağlık Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, 15 Nisan Büyüme ve Gelişmenin İzlenmesi Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, hafta boyunca büyüme ve gelişmenin izlenmesi programı yürütüleceğini söyledi.

Bu çerçevede personel ve halk için eğitim toplantıları gerçekleştirileceğini kaydeden Yıldırım, “Çocukların boy ve ağırlık ölçümlerinin, büyüme ve gelişmenin dolayısıyla beslenme durumunun belirlenmesinde önemli bir ölçüm olmaları yanında, özellikle toplumda önde gelen problemlerin proteinin, enerji yetmezliğinin erken tanısında en fazla kullanılan ölçümlerin başında gelmektedir” dedi.

Çocuklar yaşlarına göre kısa

Büyümenin çocukluk döneminin temel özelliği olduğunu, bu özelliği başta beslenme olmak üzere çevresel ve genetik faktörlerin de etkilediğini belirten Yıldırım, “Ülkemizde 24-59 ay arasındaki çocukların %25’inin yaşına göre kısadır. Beş yaşındaki çocukların yaklaşık beşte biri kronik olarak yetersiz beslenmiştir “diye konuştu.

Bakanlık konuya el attı

Yıldırım, bakanlıkça sağlam ya da hasta ayırımı yapılmadan bütün çocukların hangi ortamlarda, nasıl bir beslenme uygulanarak büyüdüklerini, kilolarını ve boylarını ölçerek sağlıklı bir gelişme gösterip göstermediklerini saptanması ve erken tanı konularak girişimlerde bulunulması amacıyla, büyüme ve gelişmenin izlenmesi programı yürütüldüğünü ifade etti. Yıldırım, beslenme bozukluklarının tek başına büyüme ve gelişme geriliği oluşturduğunu, enfeksiyonlarla kombine olarak da hastalıkların ağır ve ölümcül seyretmesine neden olduğunu açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *