ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Büyümenin yolu kalkınmadan geçer

Büyümenin yolu kalkınmadan geçer
YAYINLAMA: 07 Nisan 2023 / 13.11
GÜNCELLEME: 07 Nisan 2023 / 13.11
İstanbul Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Uzman, Türkiye’nin son yıllarda özlediği istikrarı ve büyümeyi yakaladığını söyledi.

Büyümenin yolu ekonomik kalkınmadan geçer

Uzman, seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin her alanda büyümesinin yolunun ekonomik kalkınmadan geçtiğini vurguladı.

“Ekonomik verilere baktığımızda ilk olarak son yıllarda özlediğimiz istikrar ve büyümeyi yakaladığımız görülüyor” diyen Uzman, 11 aylık ihracatın 43 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin Türkiye’nin büyümeyi ve istikrarı yakaladığının en önemli göstergesi olduğunu savundu.

İhracata önem verilmeli

Yrd. Doç. Dr. İlhan Öksüz konuşmasında, kalkınma ve dünya ticaretinde söz sahibi olma iddiasındaki Türkiye’nin ihracata daha çok önem vermesi gerektiğini vurguladı.

Milli ekonomi kavramı yerine dünya ekonomisi kavramının telaffuz edilmeye başladığını ve son dönemlerde adem-i merkeziyetçiliğe doğru bir hareketlenme olduğunu ifade eden Öksüz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son yıllarda herkes tarafından kabul edilen globalleşme kavramı, ekonomik planlarda göz ardı edilmemesi gereken bir durum olarak hayatın her alanına yerleşti.”

Ülkeler aslan payını kaybetmemek için çeşitli yollara başvuruyor

Öksüz, “Ülkeler dünya ticaretinden aldıkları payı kaybetmemek için değişik yollara başvuruyorlar. Dünya ticaretine yön veren ülkeler, üretimi üçüncü dünya ülkelerine kaydırıp bilgi ticareti yapıyorlar. Bu açıdan bilgi teknolojisini ve kalitenin önemi herkes tarafından kabul görmektedir. Gelecekte yaşayacak şirketler bilgi teknolojisini kullanan ve kaliteye önem veren kuruluşlar olacaktır. Rekabeti bu açıdan kaliteyi yakalama ve en iyi ulaştırma olarak görmeliyiz.”

Öksüz, Türk lirasından sıfır atılmasının gündeme gelmesinin ekonominin iyiye gittiğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *