ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çağdaş toplumlar tartışabiliyor

Çağdaş toplumlar tartışabiliyor
YAYINLAMA: 20 Nisan 2022 / 16.23
GÜNCELLEME: 20 Nisan 2022 / 16.23
Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Gaziantep Şubesi, toplumumuzda demokratikleşme laiklik ve Sivas olayları konulu panel düzenlendi.

Alevi Bektaşi federasyonu genel başkanı Atilla Erden ve araştırmacı yazar yayıncı Muzaffer Erdost‘un konuşmacı olarak katıldığı panel yoğun ilgi gördü. Sivas olaylarının, aydınlarla aydınlanmaya karşı olan kimseler arasındaki çatışmadan meydana geldiğini belirten Atilla Erden, bu olayın asıl ürkütücü boyutunun ise, o dönemde olaya karışanların şimdi parlamentoda yer aldıklarının iddia edilmesi olduğunu belirtti.

Sivas kara bir lekedir

Sivas olayları ülkemizin üzerinde kara bir lekedir diyen Erden, “Sivas olayları, Türkiye Cumhuriyeti’nde kara bir lekedir. Bu kara leke de 1993 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nde yönetimi elinde bulunduranların yüzünde bir kara leke. Bugün olmuş olayın tam olarak hesabı verilmemiştir. İşin çok daha üzücü bir boyutu var ki soruların bir kısmının bugün parlamentoda olduğu iddiasıdır” diye konuştu. Ülkemizde laiklik kavramının tam olarak anlaşılıp yerleşmediğine dikkat çeken Erden, dünyanın pek çok ülkesinde özelleşen diyanete ülkemizde çok ciddi kaynaklar ayrılmasını yanlışlığını vurguladı.

Esas sorunlar göz ardı edildi

Türkiye’de din de dahil hemen her konunun tartışılmadığını, tartışılmayan konuların çözümsüzlüğe neden olduğunu belirten Erden, “Türkiye’deki en önemli konular bugün tartışılamıyor. Dünyadaki tüm toplumlarda en önemli sorunlardan biri kendi kültürel yapısını tartışmaktır. Ancak biz de tam aksinedir. Tartışılmaz. Çünkü küçük yaştan en iyi kültürün onun sahip olduğu aşılanır size. Bugüne kadar bizde olduğu gibi bir Türk bir cihana bedel. Dünyanın en büyük misafirperverliği bizde. Dünyanın en büyük savaşçısı biziz. Her şeyin en iyisini biz biliriz. İnsanın en iyisi biziz. Ama arkaya dönüp de dünya kültürüne göz attığımızda Eskimolar gelen misafirine bir haftalık yiyeceğini yedirir ondan sonra da açlıktan ölür. Hangimiz daha misafirperver? Bu değer yargıları bizleri yanlış tartışmalara ve doğmalara götürüyor. Onun için sağlıklı tartışamıyoruz. Birimiz de kalkıp ben hristiyanım bu ülke için Hristiyanlık daha iyi olur desek, bu salondan belki de çıkamayız. Ama çağdaş toplum tartışabiliyor” diye konuştu.

Oy verdiğimiz partileri yeteri kadar tanımıyoruz

Tartışmamanın, konuları irdelememenin bilgisiz, bilinçsiz topluluklar yarattığına dikkat çeken Erden, yüzde doksanımız oy verdiğiniz partinin tüzüğünü, programını, ne yapmak istediğini ne yazık ki bilmiyoruz. O boyutta ki partinin kurucu üyelerinin yüzde sekseninin bunu bilmediğini iddia ediyorum. Herhangi bir Partiliyi ele alıp çağıralım kurucularını programını, tüzüğünü, Türkiye’de yapmak istediklerini, diğer partilerden farkının ne olduğunu soralım açıklayamayacaklardır. Çünkü kültürel, demokratik, laik bir tartışmadan gelen sağlıklı bir toplum yapısı oluşturamadık. Bu sorun bizim çözmemiz gereken en önemli sorunlardan biri layık olmak zorundayız, yoksa ulus devleti sağlıklı yaşatamayız. Yoksa 15 yaşındaki çocukların eline silahı verip kendimiz gibi düşünmeyeni öldürtebiliriz dedi.

Çağdışı konuları tartışırken en önemli olaylar göz ardı edildi

Tartışmayı, sağlıklı düşünüp analizler çıkarmayı bilmediğimiz için, çağdışı konularla uğraşıp ülkede en önemli sorunların göz ardı edildiğini belirten Erden, çağdaş toplumda kimseye parayla diğerini öldür demiyorsunuz. Tartışırken birine bıçak atamıyorsunuz. Çağdışı değer yargılarını tartışırken esas sorunlarımızı tartışamıyoruz. Beş yıl öncesine kadar Türkiye’de siz duydunuz mu 20 yaşındaki bir annenin çocuğu kucağındayken kolundaki çantayı vermemek için bıçaklandığını? Ama Türkiye bugün bunları yaşıyor. Çok değil 20 sene önce derslerimizde dünyada intiharın en az olduğu ülke olarak Türkiye gösteriyordu. Bugün 11 yaşında çocuklarımız intihar etmeye başladı. Bunları tartışamıyoruz. Çünkü tartışmayı bilmiyoruz şeklinde açıklama yaptı.

Sivas katliamı hiçbir ideoloji ile açıklanamaz

Sivas olaylarının nedenleri arasında kesinlikle Alevi sunni tartışmasını yer almadığını belirten Erden, Sivas olaylarına, aydınlanmadan, laik, demokratik toplumdan yana olanlarla olmayanlar arasındaki çatışmanın neden olduğunu söyledi. Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan da cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas’ta 37 Aydın’ın katledilmesinin hiçbir ideoloji ile tarif edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Dün yandı canlar, yarın da yanabilir

Benim dünyamda yerlerden 2-3 kent vardır. Bunlardan biri Sivas’tı diyen Doğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin atıldığı yerdir Sivas. Sivas’ta meydana gelen bu olay, hiçbir ideolojinin tarif edemeyeceği ahlaksızca ve alçakça bir davranıştır. Sonuçlara bakınız sadece ölen canlar açısından değil, ülke açısından gelinen sonucun incelenmesi gerek. Türkiye cumhuriyeti, ekonomik, siyasi sosyal ve kültürel olarak geriye gittikçe daha kötü günler gelebilir. Bu canlar dün yandı yarın dayanabilir. Acıları paylaşmak gelenekseldir. Acıları bir daha yaşatmamak insanların görevidir diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *