ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çalışana ceza, asalağa ödül

Çalışana ceza, asalağa ödül
YAYINLAMA: 11 Eylül 2024 / 10.09
GÜNCELLEME: 11 Eylül 2024 / 10.09

Gelirine göre en fazla vergi asgari ücretliden alınırken, asalak yaşayanlar ödüllendiriliyor

Yeşil karne sahiplerine eczanelerden ilaç verilmesiyle birlikte talep patlaması yaşandığı belirtilirken, Şehitkamil Kaymakamlığı'na 200, Şahinbey Kaymakamlığı'na ise günde tam 700 adet yeşil karne başvurusu yapıldığı bildirildi. Okumayan, çalışmayan, üretmeyen hayatı boyunca toplum ve devleti için parmağını kıpırdatmayan kişilerin sağlık imkanlarından sonuna kadar yararlanmasının asalak insan sayısını artıracağına dikkat çeken vatandaşlar, "Devlet, çalışanın kıt kanaat imkanlarıyla aldığı ürünlere vergi üstüne vergi koyuyor. Onlardan aldığı vergilerle de asalak insanlar için yeşil karne adı altında çalışmamaya teşvik eden imkanlar yaratmaya çalışıyor" diye konuştu.

Vergisini ve primini ödemiş SSK'lı ilaç bedelinin yüzde 20'sini ödüyor

Vatandaşlar, "SSK'lı çalışan bir işçi 350 milyon lira net para alıyor, çünkü sosyal güvence ve vergi için maaşının yaklaşık yüzde 20'si kesiliyor. Ödediği vergi ve sosyal güvence bedeli karşılığı doktora gittiğinde ilaç alırken, tutarın beşte birini nakit ödemek zorunda kalıyor. Diğer taraftan okumayan, çalışmayan, toplumun sırtına kam bur olan insana da sen böyle asalak yaşamaya devam et, ben sana bakanım' der gibi sağlık hizmetlerinden bir kuruş para ödemeden yararlanma hakka sunuyor" dedi.

Asalak bir yaşam mücadeleden alıkoyuyor

Yeşil karnenin genç ve sağlıklı insanlara ver ilmesinin büyük haksızlık olduğunu belirten vatandaşlar, "İşsiz güçsüz insan evlenmeye kalkıyor, resmi nikah için kan testi isteniyor. Bu testi yaptıracak parası olmadığı için gidip yeşil karne çıkarıyor. Testlerini yaptırıyor, karşısında da kendini bu haliyle kabul edecek bir kadın buluyor elbet. Bundan sonra sırayla her yer bir çocuk. Devlet kendi eliyle hayatını kolaylaştırdığı bu insanı zor bir hayatın içine alıyor. Bunun yerine insanları iş kurmaya, mücadele etmeye özendirecek tedbirler alınsa, hem birey hem de yaşamı ona bağı diğer insanlar mutlu olacak. Ancak asalak insanlar asalak yaşamı kanıksadıkları gibi kendileriyle birlikte başka asalakların da çoğalmasına katkı sunuyor" diye konuştu.

3 Katlı evi olan yeşil kart almak için başvuruyor

Eczanelerden ilaç verilmeye başlanılmasıyla birlikte yeşil karneye ilginin arttığı Şahinbey Kaymakamlığına günde 700, Şehitkamil Kaymakamlığına 200 başvuru yapıldığı açıklandı. Şehitkamil Kaymakamı Haluk Tunçsu, "Günlük ortalama 75 olan yeşil karne başvuru sayısının 150-200'e kadar çıktı. Bunlar arasında yeşil karta ihtiyacı olan da var olmayan da. Yeşil kart almak için başvuranlar arasında 3 katlı evi olanlar bile çıkıyor. Ancak hak etmeyenlere yeşil kart verilmemesi için çok sıkı araştırmalar yapıyoruz" dedi.

Günde 900 kişi yeşil karne almak için başvuruyor

Şahinbey Kaymakamı Mustafa Esen de yeşil karnelilere ilaç verilmesiyle birlikte başvuru sayısının ciddi anlamda arttığını söyledi. Yeşil karnelilere eczanelerden ilaç verilmeden önce günlük ortalama 200 kişinin başvurduğunu, şimdi ise bir günde 700 kişinin geldiğini açıklayan Esen, 14 Ayın içinde 21 bin yeşil karneyi iptal ettik. Bunlar arasında haksız yeşil kart alanlar da vardı ölenler de. Şu anda 76 bin 276 yeşil karne sahibi vatandaşımız var" diye konuştu.

13 Günde bir tek ilçeye 2 bin 502 başvuru yapıldı

Yeşil karne sahiplerinin eczanelerden ilaç alabilmelerinin yeşil karta olan ilgiyi ciddi anlamda artırdığını ifade eden Esen, "Sadece Şubat ayının ilk yarısında 2 bin 502 başvuru oldu" dedi.

Yeşil karne alırken aracıları kaldırmak ve vatandaşların maliyeden tapuya kadar ilgili tüm birimleri dolaşmalarını önlemek amacıyla yeşil kart evrak takibini artık kaymakamlıkların memurlarının kendi yapacağını açıklayan Esen, "Yeşil kart almak isteyenler, ilgili muhtarlıklardan alacakları ikametgah ilmühaberi, fakirlik belgesi, nüfus cüzdan fotokopisi ve ikişer fotoğraf ile birlikte yeşil kart müracaat formunu dolduracak ve Sağlık Grup Başkanlığı'na bırakacaklar. Sağlık Grup Başkanlığı'nca görevlendirilecek bir memur eliyle, nüfus müdürlükleri, defterdarlık vergi daireleri, tapu sicil müdürlükleri belediye başkanlıkları, ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı, ilçe emniyet müdürlüğü trafik tescil büroları vasıtasıyla inceleme yapacaklardır. İlgili birimler kendi inceleme ve araştırmalarını yaptıktan sonra evrak yeniden Sağlık Grup Başkanlığı'na gelecek ve burada yeşil karne işlemleri tamamlanacak" şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *