Yaşam standardının her geçen gün düşüp, işsizliğin arttığını, işsizlik ve açlığın artmasına paralel olarak pek çok sosyal problemin gündeme geldiğini belirten DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası Bölge Başkanı Nihat Bencan, “Sosyal yaralara neden olan sorunların konuşulması gerekirken bir tek sonuçlar konuşuluyor. İşsizliğe paralel olarak yaşam standardı her geçen gün düşüyor ve bu düşüş paralelinde sosyal dejenerasyonu getiriyor” dedi.
Yazılı ve görsel basınla
yaşamın gerçeği farklı
“Televizyonları izlediğimde ve gazeteleri okuduğumda ekonominin iyiye gittiğini, insanların refah içinde olduğunu vurgulayan resimler çiziliyor. Oysa halkın yaşam standardı her geçen gün düşüyor” diyen Bencan, “İktidarın ve ülkenin en önemli ikinci sorunu olan işsizliğin önlenmesi gerekirken Devlet İstatistik Enstitüsünün rakamları bile ciddiye alınmıyor. Sanki AKP, işsizliği ve ekonomik sorunları çözmüş gibi bir hava yaratıyor. Oysa işsizliğin ve yoksulluğun arttığı asla bizim kendi söylemlerimiz değil, DİE’nin rakamlardır. Bir taraftan ekonominin düze çıktığı söylemleri yayılmaya çalışılıyor, diğer taraftan DİE, işsizliğin arttığını somut rakamlarla ortaya koyuyor. Bu ne perhiz ne lahana turşusu?” diye konuştu.
Başarı sadece kağıt
üzerinde olmamalı
AKP’nin AB uyum yasaları sürecindeki çalışmaları ve gelinen sonucun ülke için bir sihirli değnekmiş gibi gösterildiğini, oysa kağıt üzerindeki çalışmalardan memnunluk duyulmasıyla yetinilmeyip halkın AB standardında yaşaması için zemin hazırlanması gerektiğini belirten Bencan, “AB’ye girme isteği ve bu konuda yapılan çalışma isteği olumlu. Ancak AB’ye girmenin bedeli ülkede yaşanan ekonomik krizlerin özverisi çalışandan bekleniyor. Biz bu tür bir politikaya baştan beri karşı çıkıyoruz. Çünkü bu ülkede yaklaşık 20 milyon çalışan insan var. Bunların hemen hepsi değil AB standardında yaşamak, neredeyse üçüncü dünya ülkeleri düzeyinde yaşıyor. Siz AB’ye geleceğinizi iddia ediyorsunuz. Ancak 20 milyon çalışanım içinde bulunduğu sorunu yok sayıyorsunuz. Bu ne biçim bir samimiyet? dedi.
Sanal göstergelerle
hareket edemeyiz
Enflasyonun düşmesinin de kağıt üzerinde gerçekleştiğini belirten Bencan, “Enflasyonu mutfak enflasyonu olarak değerlendirdiğiniz zaman hükümetin açıklamış olduğu genel anlamdaki enflasyonun üzerinde bir rakam çıkıyor. Çünkü bizi yakından ilgilendiren bölümü de burasıdır. Biz sanal alemde yaşamadığımız için sanal göstergelerle hareket edemeyiz. Biz de hükümetten, belediyeden, işverenden ekonomik iyileşme varsa geride kalan ekonomik istikrarsızlık ve geçmişteki kayıplarımızın karşılamasını talep ediyoruz. Artık ekonomi düzenlenmişse bizim yaptığımız özverilerin ve son 5 yıllık kayıplarımızın karşılanması talebinde bulunacağız” dedi. Bencan, Genel İş’e bağlı işçilerin ücretleri belirlenirken ülke, iş yeri ve işçi koşullarının göz önünde bulundurulacağını ve ayağı yere basan rakamlarla hareket edileceğini sözlerine ekledi.