ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çelik, bakırın pabucunu dama atınca kalaycı da mağdur oldu

Çelik, bakırın pabucunu dama atınca kalaycı da mağdur oldu
YAYINLAMA: 13 Mart 2024 / 13.35
GÜNCELLEME: 13 Mart 2024 / 13.35

Çelik’in mutfaklara girmesiyle birlikte bakırın pabucunun dama atıldığını ve kalaycılığın da öneminin ortadan kalktığını söyleyen Hüseyin Pamukoğlu, Gaziantep’te kendisiyle birlikte 15 civarında kalaycı bulunduğunu söyledi.

Kalaycılık artık ev geçindirmiyor

Kalaycılığın verilen emeğe rağmen artık ev geçindirmediğini ancak başka bir mesleği olmadığı için de bir tek kendisi kalana kadar mesleği sürdüreceğini belirten Pamukoğlu, “30 yıldır kalaycılık yapıyorum. Babamız bizi kalaycı yanına çıraklığa koydu biz de bu mesleği devam ettirdik. Eskiden kalaycılık yapan bir adam zengin olamazsa da evini rahat geçindirebiliyordu. Ama bakır mutfaklardan çıkınca kalaycılık artık para kazandıran bir meslek olmaktan çıktı. Fakat biz gözümüzü açıp bu işi gördüğümüz için tüm zorluklarına rağmen devam ediyoruz” diye konuştu.

Bir kilo kalay 50 milyon lira

Kalaycılığın, bakır ürünlerin turizm amaçlı hazırlanmasının ardından son 5-6 yıldır biraz hareketlilik kazandığını ancak bu kez de kalay, tüpgaz ve benzeri girdilere yapılan zamların kârı düşürdüğünü belirten Pamukoğlu, “Akşama kadar çalışıyoruz. Ancak bir avuç kalay için dünyanın parasını ödüyoruz. Şurada kimseden destek, kredi, iş istemeden kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz. Kullandığımız malzemelere ödediğimiz yüksek rakamlar kazancımızı çok olumsuz etkiliyor. Biz dört beş ayrı işlemden geçirdiğimiz bir parça malzemeden 2-3 milyon lira para kazanırken, bir kilo kalaya 50 milyon ödemek zorunda kalıyoruz” dedi.

Pamukoğlu, kalayı çoğu zaman kilo ile alamayıp sadece ihtiyaçları kadar almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *