ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çocuğun madde bağımlısı olmasında ailenin rolü önemli

Çocuğun madde bağımlısı olmasında ailenin rolü önemli
YAYINLAMA: 23 Haziran 2024 / 17.41
GÜNCELLEME: 23 Haziran 2024 / 17.41

Ege Üniversitesi Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cahide Aydın, ebeveynlerin madde kullanmasının, çocukların madde bağımlısı olmasında önemli rol oynadığını söyledi.

Prof. Dr. Aydın, Gaziantep'te düzenlenen "1. Ulusal GAP Sokak Çocukları Sempozyumu'nda, ilkokul çağından itibaren davranış bozuklukları sergileyen çocukların ileriki yaşlarda daha kolay madde bağımlısı olduklarını belirtti. Prof. Dr. Aydın, güvensizlik, söz dinlememe ve sosyalleşememe gibi problemleri olan çocukların alkol, sigara ve diğer maddelere daha çabuk bağımlı olduklarını söyledi.

Anne-baba arasındaki ilişkiler, yaş, istenmeyen hamilelik, cinsel istismar gibi durumların madde bağımlılığına yol açabileceğine dikkat çeken Aydın, "Çocuğun madde bağımlısı olmasında örnek seçtiği modeller de çok etkilidir. Ebeveynin madde kullanması, çocuğun madde bağımlısı olmasında etkin rol alır. Özellikle sigara çok ciddi bir risktir. Çünkü madde bağımlılarının birçoğu sigara bağımlısıdır" diye konuştu.

Çocukluk ve ergenlik çağında çocukların kendilerine model seçtiklerini bildiren Prof. Dr. Aydın, madde bağımlısı olduğu bilinen ünlü kişilerin sürekli yazılı ve görsel basında yer aldığını, çok paralar kazandığının söylendiğini birçok çocuğun da bu kişileri örnek aldığını ifade etti.

"Anlattığımız sorunlar buz dağının tepede görünen kısmı, bu konuda göremediğimiz daha birçok sorun var. 18 yaşından küçüklere alkol satılamayacağı konusunda yasa var, ancak yasa uygulanmıyor" diyen Aydın, hızlı nüfus artışı, göç, işsizlik gibi sorunların çözümü ile madde bağımlısı çocuklar sorununun da çözüleceğini bildirdi. Konuşmaların ardından sempozyuma katılan heyet, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İlk adım ve Güvenevi, Akınal Çocuk Gençlik ve Rehabilitasyon Merkezi, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ile çocuk sinemasında incelemelerde bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *