ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çocuk yetiştirmek çok ciddi bir iştir

Çocuk yetiştirmek çok ciddi bir iştir
YAYINLAMA: 25 Şubat 2022 / 14.27
GÜNCELLEME: 25 Şubat 2022 / 14.27
Çocuk yetiştirmenin ciddi ve zor iş olduğunu belirten psikologlar, çocuk yetiştirirken ebeveyn olmanın öğrenildiğini, çocuğun ürkütücü derecedeki problemlerle baş edebilmesi için yardıma ihtiyacın olduğunu vurguladı. Psikologlar, çocuklara uyuşturucu madde bağımlılığını iyi tanı etkenler arasında ilgisizlik ve sevgisizliğin geldiğini vurguladı.

Çocuklara zaman ayırın doğru ve yanlışlarını sürekli anlatın

Devlet hastanesi Başhekim Yardımcısı Psikolog Bahadır Bilgin, son yıllarda sayıları sürekli artan madde bağımlısı çocuklar konusunda aileleri uyarırken, çocukların ve gençlerin madde kullanmalarını önleyecek etkenlerin bilindiğini anne ve babalar olarak çocuklarla kuvvetli sevgi dolu ilişkilerinin kurulmasının onlara doğru ve yanlışların standartlarını öğretmeleri gerektiğini açıkladı. Çocukların davranışlarının kısıtlayıcı doğru ve yanlışları belirleyen, disipline edici kuralları açıkça ortaya koyarak, alkol ve uyuşturucu ile ilgili tüm gerçekleri bilerek ve çocukları ne dediklerini dinleyerek, onlara bu zaman ayırarak, gerçek bir aile olması gerektiğini söyleyen Bilgin sözlerine şöyle devam etti:

Çocukları alkol veya sigara ikram etmeyin

Her ailenin çocuklarından prensip ve standartlarından dolayı davranış beklentileri vardır. Bunlara ideallerimiz diyebiliriz. Sosyal ve dini değerler gençlere hayır diyebilmeleri için yeterli sebeplerdir. Bu değerler onlarla yaşamla mücadelede de yardımcı olan değerlerdir. Değerlerinizin neler olduğunu sık sık ve açıkça konuşun. Dürüstlük, kendine güven, mesuliyet gibi. Bu değerlerin çocuklarımıza nasıl doğru kararlar verdireceğini, karakterlerini nasıl oluşturacağını, her iyi verilmiş kararın nasıl bir sonraki doğru karar oluşturacağını anlatın. Çocuklar ebeveynlerine taklit ederler. Aile sigara içen veya alkol kullanan çocukların sigara içme ve alkol kullanma riskleri çok daha yüksektir. Kendinizi sigara, alkol, kullandığınız ilaçlarla değerlendirin. Tedbir alıp gerekirse derhal Değiştirmenizde fayda var. Size bira getirmesine kokteyl hazırlamasını asla istemeyin. Onları kesin bir çizgiyle bu işlerin dışında tutun. İçkinizden 1 2 yudum içmesini asla müsaade etmeyin”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *