ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çocukları sokağa iten neden: Ekonomiktir

Çocukları sokağa iten neden: Ekonomiktir
YAYINLAMA: 18 Mart 2024 / 16.54
GÜNCELLEME: 18 Mart 2024 / 16.54

Son günlerde kentimizde sokak çocukları sorunu ve bir sonraki aşamadaki olası tehlikelerin dillendirildiğini, ancak sokak çocukları sorununun yalnızca çocukların rehabilite edilmesiyle çözümlenemeyeceğini belirten Tek Gıda İş Sendikası Başkanı İzzet Özcan, “Çocukların sokakta bulunmasının farklı nedenleri olsa da en büyük nedeni ekonomiktir. Çocuklarımızı sokağa iten nedenler ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

Sosyal devlet ilkesi yaşama geçirilmeli

Sosyal devlet ilkesi yaşama geçirilip, fakirliğe çözüm bulunmadığı sürece, havanda su dövmeye devam edileceğini vurgulayan Özcan, “Bana göre çocukları rehabilite etmek veya onları sokaktan almak, onları eğitmek, okullaştırmak geçici bir çözüm olur. Çünkü belli sayıda çocuk yok. Bu çocukların sayısı her geçen gün artıyor. Diyelim ki şu anda belli bir rakam var, biz bunları eğitelim, iş verelim veya sanat öğretelim. Peki yarın sokağa çıkacaklara ne yapacağız? Araştırılması gereken konu çocuklarımızı sokağa iten nedenler neler?” diye konuştu.

Ailesinin geçindirebildiği çocuklar sokağa düşmüyor

“Hiçbir esnafın, gelir düzeyi normal olan, geçinebilen bir ailenin çocuklarının sokakta kaldığına tanık oldunuz mu? Ben olmadım” diyen Özcan, “Çocukların sokağa gidiş nedenleri bana göre tamamen ekonomik sıkıntılardan kaynaklanıyor. Ailelerin geçim sıkıntısından, çocuklarına emek harcayamamasından, kısacası yoksulluktan ve işsizlikten kaynaklanıyor. Bu konuda iktidarlar çok duyarlı olmalı. Çünkü ekonomik sıkıntıyı çözmek ve sosyal barışa katkı sunmak iktidarın asli görevidir” şeklinde açıklama yaptı.

Vakit geç olmadan devlet babalığını yapsın

Ülke şartları ne olursa olsun, vakit geçirmeden sosyal devlet ilkesinin yaşama geçirilmesi gerektiğini belirten Özcan, “Kentimizde son zamanlarda sokak çocukları sorununa karşı duyarlılığı olumlu karşılıyorum. Artık zamanı da gelmişti doğrusunu söylemek gerekirse. Fakat artık çocukları konuşma yerine nedenleri ortadan kaldırma zamanı. Kent konseyinde de konuşulan konu bu. Çocuklar ne yapıyorlar, kiminle ilişki kuruyorlar, hatta kullanılıyorlar, çete oluşturuyorlar diye tüm detaylar konuşuldu. Bunların hepsi doğru, ama bunlar işin sonucu. Fakat sonucu yeterince konuştuk hepimizin gözünün önünde. Artık vakit geç olmadan neden bunların sokakta olduğu tespit edilmeli. Çünkü sonuçlardan hareket edip sadece var olan sokak çocuklarını rehabilite edersek, buz dağının görünen kısmını kurtarmış oluruz. Oysa buz dağının, denizin dibinde olan yeri var ki aileler, bunları aldığımızda yarın başka sokak çocukları çıkmayacak mı? diye konuştu.

Yoksulluk kadınları ve çocukları tüketiyor

Fakirliğin getirdiği travmaların sadece çocuklara değil, kadınlara da ciddi anlamda zarar verdiğine dikkat çeken Özcan, “Genç yaşta yoksulluktan, fakirlikten genç kadınların kendi kendini sattığını duyuyoruz. Bunlara ne yapacaksınız? Bu kadınlar, bu çocukların anneleri veya yakınları. Sorunun kökenine inip sosyal devlet ilkesinin yaşama geçirilmesi gerekir. İnsanlar aç kaldıkları için etini satmamalı. ‘Şu andakileri toparlayalım’ toparladınız, iki gün sonra yine aynı sayıda çocuk olacak ne yapacaksınız? Kızlarımızı ne yapacaksınız? Çocuğu dilemezse, annesi olur sokakta” dedi.

Girmeyi arzuladığınız AB’nin yaşam standardını örnek alın

AB’ye girmek için gayret gösteren Türkiye’de AB’nin halkına gösterdiği, şefkat ve koruyuculuğu kendi halkına göstermek için bir gayret göstermediğini, daha sonra da neden ertelendiği konusunda dizini dövdüğünü vurgulayan Özcan, “Avrupa’yla bütünleşeceğiz diyorlar, peki girmeyi istediğiniz topluluktaki insanların yaşadığı hayatı inceleyip sizin insanlarımızın da layık olup olmadığını düşünmüyor musunuz? Girmek istediğiniz birliğin yaşam düzeyini neden kendi ülkenizdeki insanlara layık görmüyorsunuz? Kağıt üzerinde kendinizi kabul ettireceğinize, pratikte uygulayarak samimi olduğunuzu göstersenize. Girmeyi düşündüğünüz birlik işsizlere ne yapıyor sosyal güvencesi olmayanlara nasıl hizmet veriyor? Aç ve yoksul insanlara ne halin varsa gör mü diyor. Yoksa sosyal devlet ilkesini yaşama geçirip sorumluluğunu yerine getiren bir baba gibi onlara bakıyor mu?” dedi.

Özcan, sokak çocuklarının rehabilitesinin önemli olduğunu ancak sorunun tamamen çözümlenmesinin ekonomik eşitsizliğin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *