ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Cumhuriyeti coşkuyla kutladık

Cumhuriyeti coşkuyla kutladık
YAYINLAMA: 09 Mayıs 2024 / 10.15
GÜNCELLEME: 09 Mayıs 2024 / 10.15

Tüm yurtta olduğu gibi kentimizde de Cumhuriyet’in 81. kuruluş yıl dönümü törenlerle kutlandı. Tören sonunda AKP Milletvekili Fatma Şahin, ,Vali Lütfullah Bilgin ve Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can halay çekti.

Askerler ve öğrencilerin büyük katılımının yanı sıra sivil savunma müdürlüğü ile itfaiye ekiplerinin gerçekleştirdiği tatbikatla temsili depremin ardından kurtarma çalışması yapıldı. Ayrıca Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğüne bağlı narkotik timleri ile Baksi adı verilen narkotik köpeği bir minibüsün özel bölmesinde saklanan eroini bularak gösterilere katkı sağladı.

Cumhuriyet kolay kazanılmadı

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Vali Lütfullah Bilgin, “Anadolu’daki bin yıllık tarihi boyunca hiçbir zaman özgürlük ve bağımsızlığından taviz vermeyen yüce Türk milleti tarihi seyir içerisinde Anadolu’da iki büyük imparatorluk ve bir çağdaş Cumhuriyet kurarak bağrında yeşerttiği kültür ve medeniyetle evrensel tarihe Türk damgasını vurmuştur. Bugünlere kolaylıklarla gelinmedi” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk milletine güvenmişti

Cumhuriyetin kolay kazanılmadığını hatırlatan Bilgin, “Mustafa Kemal Atatürk, “Elinde Türk milletinin asaletinden doğan manevi bir kudret ve bu kudretten doğan milli kuvvetin dışında hiçbir gücün olmadığı” inancıyla, 19 Mayıs’ta Samsun’a çıktı. O sadece Türk milletine güvenmişti. Bu inanç ve güven Erzurum ve Sivas’ta yinelenmiş, adeta memleket sevdası halinde sel olup taşmıştı. Hedef, “Ya istiklal ya ölümdü.” Türk milleti esarete karşı bağımsızlığını ilan ederken en zor şartlarda bile düşmanlarını yok edecek kuvvet ve kudrette olduğunu bir kez daha bütün dünyaya ilan ve ispat etmişti. Yeni bir Türk devletinin kuruluşu tamamlanmış sıra yönetim biçimini belirlemeye gelmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te aldığı ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Yönetim biçimi halkın geleceğini bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına dayanır. Türkiye'nin hükümet şekli Cumhuriyet’tir’ şeklindeki kararıyla Cumhuriyet bütün dünyaya ilan edildi” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *