ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Demokrasi herkes için vardır”

“Demokrasi herkes için vardır”
YAYINLAMA: 16 Ağustos 2020 / 17.35
GÜNCELLEME: 16 Ağustos 2020 / 17.35

5 Aralık 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 67. yıldönümü nedeniyle CHP Kadın Kolları tarafından düzenlenen panele katılan Prof. Dr. Erbatur, demokrasinin cinslerle sınırlı kalmaması ve herkesi içine alması gerektiği görüşünü savundu.

Çukurova Üniversitesi Fen-Edebi-yat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Gaye Erbatur, Türkiye’de kadına seçme ve seçilme hakkı verildiğinde, Avrupa ülkeleri de dahil, dünyanın bir çok ülkesinde kadınların henüz böyle bir hakka sahip olmadığını hatırlatarak, “Ancak bu gelişme ve başarıyı TBMM’ye taşıyamıyoruz. Acaba bunun nedeni kadınlar mı yoksa erkeklerin kadınlara yer açmaması mı?” diye konuştu.

Panelde, günümüz kadınlarının sahip olduğu hakların nasıl elde edildiğini, tarihi gelişimi içinde slayt gösterisi eşliğinde belgelerle anlatan Erbatur, “Bugün demokrasiden bahsederken hep erkek demokrasisinden bahsediyoruz, demokrasi herkesi içine alır, ama ülkemizde kadın, demokrasinin içine pek sokulmuyor. Kadına seçme ve seçilme hakkı verildikten sonra yapılan ilk seçimlerde meclise 18 kadın milletvekili girdi. 1950’lerden sonra bu rakam düştü. Bu tarihten sonra meclise giren kadınla-r, kadın haklarını savunmak yerine erkekler gibi siyaset yapmayı tercih ettiler” dedi. Erbatur, CHP il binasında bugün saat 10.00’da partili kadınlara bir eğitim semineri vereceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *