ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Denktaş, belki de sorunun çözülmesini istemiyor”

“Denktaş, belki de sorunun çözülmesini istemiyor”
YAYINLAMA: 12 Ağustos 2020 / 18.41
GÜNCELLEME: 12 Ağustos 2020 / 18.41

Denktaş ve Türkiye’nin, Kıbrıs konusunda çözümsüzlüğü bir çözüm olarak gördüğünü ifade eden EMEP Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu, İngiltere ve garantör devletler Yunanistan ile Türkiye’nin Kıbrıs’tan elini çekmesi gerektiği görüşünü savundu. HADEP İl Başkanı Abdullah İnce ise, Türkiye’deki birkaç sorun gibi Kıbrıs sorununun da kangrenleştiğini vurgularken, sorunu adada yaşayanların çözmesini istedi.

Kıbrıs politikaları ile ilgili görüşlerini Sabah’a açıklayan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu, hükümetin dış politikasının çöktüğünü, Irak, AB ve Kıbrıs konularında, baskılar yapıldığını ve hükümetin bu baskılardan bunaldığını belirtti. Nedim Köroğlu, “Hükümet Kıbrıs, konusunda ABD’den medet umuyor, o zaman ABD’de de Irak’a yönelik isteklerini Türkiye’ye yaptırmak istiyor. Hükümet, iki yönlü bir çıkmazın içine girmiş durumda” dedi.

Denktaş ve Türkiye’nin, Kıbrıs için çözümsüzlüğü çözüm olarak gördüğünü hatırlatan Köroğlu, “Kıbrıs halkı bu politikaları reddediyor. Kıbrıs halkı, geleceği konusunda söz hakkı istiyor. Kıbrıs’ın geleceği için İngiltere, garantör devletler Yunanistan ve Türkiye adadan ellerini çekmeli. Kıbrıs halkı geleceğini kendisi belirlemeli” diye konuştu.

Kıbrıs’ta, birlikte yaşayan iki toplumun kendi ilişkilerini belirlemesi gerektiğini, Türk ve Rumların hak eşitliği esasına dayalı bir federasyon kurulması gerektiğini ifade eden Köroğlu, TÜSİAD’m tavrını eleştirdi, “TUSIAD, ver kurtul mantığıyla, Kıbrıs’ı Avrupa Birliği’ne bir diyet olarak görmektedir, emperyalizme bağımlı politikanın farklı bir fraksiyonudur. TUSÎAD, Kıbrıs halkı geleceğini kendi belirlesin demiyor” diye konuştu. Denktaş’ın politikasını da değerlendiren Köroğlu, “Denktaş süreci yayma amacıyla iki halklı bir konfederasyon oluşturma amacında. Ama gerek Yunan ve Türkiye gericiliği, gerekse ABD ve İngiltere gibi ülkelerin ada üzerindeki politikaları ve önerilerinden hiçbiri Kıbrıs halkının talep ve özlemlerine cevap vermemektedir” dedi.

HADEP İl Başkanı Abdullah İnce de konuyla ilgili Sabah’ın sorularını yanıtlarken, Türkiye’deki birkaç sorun gibi Kıbrıs sorununun da kangrenleştiğini, çözüm için uzlaşmacı bir tutum sergilenmesi gerektiğini belirtti. Kıbrıs’a ne Türkiye, ne de Yunanistan’ın müdahale etmemesini isteyen İnce, “Oradaki halk kendi sorununu kendi çözmeli,' iki halkı da memnun edecek bir çözüm yolu bulunmalı. Hem Türklerin hem de Rumların yönetime katılmasıyla sorun çözülmeli” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *