ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Devletle vatandaş barışık yaşamalı…

Devletle vatandaş barışık yaşamalı…
YAYINLAMA: 02 Şubat 2022 / 14.24
GÜNCELLEME: 02 Şubat 2022 / 14.24
Avrupa Birliği’ne uyum paketi olumlu karşılanıyor
  1. Uyum Paketi ile, idari yargıda da yeniden yargılanma hakkı veriliyor. Kürtçe isim yasağının sona ermesi, 8.’inci maddenin kaldırılması ve ana dilde yayın serbestisinin gerçekleştirilmesinin de yerinde kararlar olduğu belirtildi.

Resmi kurumlarda anadilde

eğitim ve yayın olmamalı

Cumhuriyet Halk Partisi il Sekreteri Ahmet Demircan, anadilde eğitimin resmi kurumlar yerine özel kurumlar tarafından yapılmasının daha doğru olacağı görüşünün savundu: Demircan, farklı kültür kümelerinin, devlet, yasa ve kurumlar önünde eşit olduğunu, çoğulcu demokrasi anlayışı ile hepsinin eşit olarak kucaklaması gerektiğini vurguladı. Fırsat eşitliğinin herkese eşit ölçüde sağlanması gerektiğini ifade eden Demircan eşit, çoğulcu, çağdaş toplum anlayışını savunduklarını belirterek, “Bu nedenle ırk, dil, din, mezhep ve köken farklılıklarının kültür mozaiğimizin zenginliği, çoğulculuk anlayışımızın koşulu, demokrasi inancımızın gereği olarak görüyoruz” dedi. Demircan, parti olarak farklı kültür kümelerinin eşitliğini temel alan bir toplum yapılanmasını öngördüklerini sözlerine ekledi.

Hükümet daha cesur adım atmalı

Rıdvan Özer de, 6. Uyum Paketi çerçevesinde bir takım demokratik düzenlemeler yapılmasının olumlu, ancak yeterli olmadığını belirtti. Özel, uyum yasası yetersiz olsa da yapılmak istenen değişiklikleri olumlu baktıklarını belirterek, “Aslında hükümet biraz tedirgin ve ürkek de olsa bu konularda iyiye doğru adım atıyor. Ancak daha cesur adımlar atması gerek. Çünkü yapılmak istenen eskiden yapılan tahribatları düzeltmeye yetmiyor. Her şeyden önce 12 Eylül anayasası komple değişmeli, yerine demokratik sivil bir anayasa konulmalı. Yani maddeler halindeki düzeltmeler yeterli olmaz. Anayasa komple değişmeli” dedi.

Devlet ile vatandaş

barışık hale getirilmeli

Özel, pişmanlık yasası çıkarılmasının da yeterli olmadığını belirterek, geniş kapsamlı bir af çıkarılarak, devlet ile vatandaşın barışık hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *