ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Diş hekimleri hükümetten dertli

Diş hekimleri hükümetten dertli
YAYINLAMA: 24 Temmuz 2023 / 19.52
GÜNCELLEME: 24 Temmuz 2023 / 19.53
“Sağlık hizmetlerinde KDV oranı çok yüksek”

Diş Hekimleri Odası Başkanı Zafer Çolakoğlu, seçimler öncesi vaat edilen ama yerine getirilmeyen sözlerden yakındı.

İktidarların her zaman sivil toplum örgütleri ile çalışma sözü verdiğini, fakat bu sözünü yerine getirmediğini belirten Çolakoğlu, “Her seçim öncesi dile getirilen fakat iktidar olduktan sonra yerine getirilmeyen yaklaşımlardan biri de sivil toplum örgütleri ile birlikte üreteceğiz anlayışıdır. AKP Hükümeti de aynı anlayışı sürdürmektedir. Türk Diş Hekimleri Birliği her zaman uzlaşma bilinci ile hareket etmiştir. Bu yaklaşımımızla hükümetten aynı yakınlık ve samimiyeti görmedik. Bu anlayışın sonucunda ortaya çıkan ve çıkacak olan sıkıntıları medya yoluyla kamuoyuna taşımayı zorunluluk ve sorumluluk olarak görüyoruz” dedi.

Seçim döneminde özellikle sağlık hizmetlerindeki KDV oranının düşürülmesi ile ilgili vaat olduğunu hatırlatan Çolakoğlu, “Hükümet ilaçta KDV oranını yüzde 8’e indirerek doğru bir karar aldı. Fakat sağlık hizmetlerinin alımında ve sunumunda hala yüksek KDV uygulaması yanlıştır. Bu uygulama vatandaş için maliyeti artırmakta ve hizmetlerin kullanımı engellenmektedir. Ayrıca hizmetini kullanan ve sunan kişileri kayıt dışı ekonomiye zorlayan yanlış bir anlayıştır” şeklinde konuştu.

“Meslektaşlarımız mağdur ediliyor”

Sağlık Bakanlığının kamu çalışanlarını mağdur ettiğini belirten Çolakoğlu, “Sağlık Bakanlığının kamu çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi ve bu kurumlarda hizmet üretiminin artması ile ilgili performansa dayalı ücretlendirmeyi uygun buluyoruz. Ancak uygulama öncesi derinlemesine sorgulama yapılmaması, konuyla ilgililerin önerilerinin dikkate alınmaması nedeniyle kamuda çalışan meslektaşlarımız ciddi mağduriyetler yaşamaktadırlar” diye konuştu.

“Vakıflara diş polikliniği açma izni verdiler”

Hükümetin her meslek kuruluşuna diş polikliniği açabilme izni verdiğini belirten Çolakoğlu, “Ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan özel sağlık kuruluşları hakkındaki yönetmelik 20 Şubat 2004’te değiştirilerek resmi gazetede yayımlandı. Bizim bu durumdan resmi gazetede yayınlandıktan sonra haberimiz oldu. Buna göre özel statüye sahip dernekler ve vakıfların yanı sıra her türlü meslek kuruluşları diş hekimliği polikliniği ve merkezleri açabiliyor. Böyle bir yetkinin verilmesi anlaşılır gibi değil. Barolar birliğinin, makine mühendisleri odasının diş hekimliği hizmeti veren poliklinik ve merkez açması ne kadar doğru ise, diş hekimleri birliğinin eczane ve hukuk bürosu vs. açması o kadar doğrudur. Oysa Danıştay bu kararı özel muayenehane statüsünde değerlendirmiş, bu tür kuruluşların hekim dışı meslek bireyleri tarafından açılmayacağına karar vermiştir. Bu durum haksız rekabete ve devletin para kaynaklarının bazı özel kuruluşlara aktarılmasına yol açacaktır” dedi.

“Beyaz eyleme destek vereceğiz”

Sağlık emekçilerinin yapacağı beyaz önlük eylemine destek vereceklerini belirten Çolakoğlu, “Böyle bir eyleme her zaman destek veririz. Bize talimat gelirse katılmaya hazırız” diyerek açıklamada bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *