ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Doğu teşvikleri Batı’ya yarayacak”

“Doğu teşvikleri Batı’ya yarayacak”
YAYINLAMA: 05 Eylül 2023 / 13.17
GÜNCELLEME: 05 Eylül 2023 / 13.21
Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, “Türkiye’yi yakından ilgilendiren yeni bir teşvik sisteminin, yanlışlarla dolu olarak yasalaştığı savundu.

Koçer, “Doğu teşviği, Batı’ya yarayacak. Eğer ‘kademeli’ bir teşvik uygulanabilse ve Doğu’ya gittikçe teşvik oranı artsaydı, en Doğu’daki illere bile birkaç yatırım gidebilirdi” dedi.

Koçer, yasalaşan teşviğin “iyi niyetli”, ancak “amelinin” iyi olmayacağının kesin olduğunu söyledi.

“Yeni çıkan teşvik yasasıyla ilgili esas konunun, geri kalmış Doğu ve Güneydoğu’nun kalkındırılması ise kimsenin buna karşı koyduğu yok” diyen Koçer, “Hatta herkes fedakarlığa bile razı. Ancak söz konusu teşvik Düzce, Uşak, Afyon, Aksaray, Osmaniye, Kırşehir, Çankırı ve Malatya’yı da kapsıyorsa, burada bir “hesap hatası” var. Burada adalet yok. Neye ve hangi kriterlere göre yapıldığı bilinmeyen, yöntemleri ve sonuçları herkes tarafından tartışılan bir hesaplamayı esas alarak uygulanan yasada adaletten söz etmek mümkün mü?” diye konuştu.

Geri kalan iller neden geri kaldı…

Gayrisafi Milli Hasılasındaki birkaç dolar fazlayla, bu teşvikin dışında tutulan illeri göz önüne alarak sadece adaletsizliğin değil haksız rekabetten dahi bile söz edilebileceğini ifade eden Koçer şunları kaydetti: “Doğuda gerçekten bu desteğe ihtiyacı olan illeri tartışmanın dışında tutuyorum. Ama desteklenecek iller arasına sokulan yukarıda saydığım illeri kabul etmekte zorlanıyorum. Eğer bu iller bugüne kadar hangi nedenle olursa olsun kalkınmamışsa bunu devlet eliyle yapamazsınız. Bu illerdeki girişimciler bugüne kadar bunu başaramamışsa bunun sorumlusu bu ülke değil, bizatihi orada yaşayan girişimciler, o illeri yönetenlerdir.

Bu iller, Şırnak gibi Hakkari gibi, doğasından ve konumundan kaynaklanan zor koşulları olan iller değil ki. Kalkınabilmeleri için gerekli fiziki ve altyapı koşulları bu teşvik kapsamına alınmayan birçok ilden çok daha iyi hatta. Kocaeli ve Sakarya gelişirken Düzce geri kalmışsa, Manisa ve Denizli gelişirken Uşak geri kalmışsa, Konya ve Eskişehir gelişirken Afyon geri kalmışsa, Adana ve Gaziantep gelişirken Osmaniye geri kalmışsa, Kayseri ve Kahramanmaraş gelişirken Malatya geri kalmışsa bunun nedenini farklı noktalarda aramak gerekir.

Teşvik kapsamında illere yatırım yapmayı düşünen müteşebbisin, yukarıda isimleri belli olan illeri bırakıp, teşvik avantajları aynı olan Siirt, Şırnak, Hakkari, Ağrı, Bingöl, Adıyaman, Van, Bitlis ve benzeri koşullara sahip diğer doğu illerine yatırım yapmalarının mümkün olmadığını dile getiren Koçer şöyle devam etti: “Gezip gören veya aklı selim olan herhangi bir insan bu 2 il arasındaki uçurumu iyi bilir. Ama 488 dolarlık milli gelire sahip Ağrı ile 1488 dolarlık milli gelirin sahip Malatya ile aynı teşviği alıyor. Bu durumda yine kimse Ağrı’ya gitmeyecek ve Ağrı yine kalkınmayacak. Çünkü 488 dolarlık Ağrı ile 1488 dolarlık Malatya’ya uygulanacak teşvik aynı. Ağrı ile Malatya’yı aynı kefeye koyuyor ama Malatya ile milli geliri 1593 dolar olan Gaziantep’i aile kategorilere konuyor!

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *