ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Dondurmacılar büyüyemiyor

Dondurmacılar büyüyemiyor
YAYINLAMA: 25 Mart 2022 / 14.17
GÜNCELLEME: 25 Mart 2022 / 14.17
İşsizlik ve alım gücünün düşüklüğü satışları düşürdü

Gaziantep üretimi dondurmanın kaliteli olduğunu ileri süren Dondurmacılar ve Helvacılar Odası İkinci Başkanı Bedir Nakışçı, sermaye yetersizliği yüzünden firmaların büyüyemediğini, geçen yıla oranla satışlarda düşüş olduğunu bildirdi. Nakışçı, dondurmanın en önemli hammaddesi olan sahlebin kilosunu 75 milyon TL’ye yükseldiğini kaydetti.

İşsizlik, alım gücünün zayıflığı, piyasayı etkiliyor

200 civarında üyelerinin bulunduğunu, bunlardan 100 ellisini dondurmacılık yaptığını hatırlatan oda başkanı Nakışçı, korsan satış yapanların yanı sıra hazır sanayi üretimi doldurmalarını esnafın satışını etkilediğini açıkladı. İşsizlik ve halkın alım gücünün zayıflığının satışları düşürdüğünü hatırlatan Bedir Nakışçı, “Dondurma sezonu Gaziantep’te beş ay. Bunun ancak üç ayı hareketli geçer, diğer aylarda fazla bir satışı olmaz. Gaziantep’te üretilen dondurma aslında kaliteli ve lezzetli. Çünkü bu işi kaliteli yapan esnaf başta sahlep olmak üzere her malzemenin kalitelisini kullanıyor. Gaziantep üretimi dondurma yiyen gidip başka dondurma yemez” dedi.

Fiyatlar geçen yıla oranla %25 arttı

Dondurma fiyatlarının geçen yıla oranla %25 civarında arttığını hatırlatan Nakışçı, Gaziantep üretimi dondurmaların odanın belirlediği fiyata satıldığını belirterek, sade dondurmanın kilosunun sekiz, meyveli dokuz, fıstıklı dondurmanın kilosunun 10 milyon TL olduğunu açıkladı.

Değişik kalitede sahlep var

Dondurmaya lezzet veren ve sürmesini sağlayan hammaddenin salep olduğunu hatırlatan Bedir Nakışçı, “Sahlep dondurmanın vazgeçilmez hammaddesidir. Dondurmaya lezzet verir, sürmesini sağlar. Sahlep yalnızca Gaziantep, Siirt, Elazığ, Kastamonu illerinde yetişir. Kilosu ise 60 ile 75 milyon TL arasında değişir. En kalitelisi ise Kastamonu sahleple, fiyatı 75 milyon TL. Diğer yörelerin sahlepi 60 milyon TL civarında. Suni sahlepini kilosu ise 10 milyon TL” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *