ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Döviz 15 ayın öncesinin rakamlarına kadar düştü

Döviz 15 ayın öncesinin rakamlarına kadar düştü
YAYINLAMA: 09 Şubat 2022 / 14.22
GÜNCELLEME: 09 Şubat 2022 / 14.22
Yeni iflaslar başlayacak

Dövizdeki hızlı düşüş ve faizlerin yükselişi piyasaları olumsuz etkilerken, geri dönen çek ve senet protestolarında artış olduğu belirtiliyor. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını aşağı çekerek piyasalarda denge oluşması gerektiğini belirten sanayiciler, aksi halde bu gidişin yeni iflasları beraberinde getireceğini, bundan da kazananı spekülatör, kaybedenin ise yatırımcı olacağını vurguluyor.

Ortam faiz oranlarının inmesi için uygun

Dövizdeki hızlı düşüşün faiz oranlarının da düşmesini gerektiğini belirten Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Koçer, savaşın piyasalardaki etkisiyle ekonomik baskılarının azaldığı ve faizde düşüşün şart olduğunu belirtti. Bu gelişmelere rağmen Merkez Bankası’nın faiz oranlarını indirmemekte direndiğini söyleyen Koçer, “Piyasada gerekli koşullar oluşmazsa, faizin aşağı çekilmesine bu kadar talep olmaz. İşlerin açılması vade farklarının düşmesi için faizin gerilemesi gerekiyor. Herkes şimdi bunu seslendiriyor” dedi.

Merkez Bankası özerkliğini tescil ettirmek istiyor

Hedeflenen enflasyon rakamlarına göre faiz oranlarının yüksek olduğunu hatırlatan Koçer, faizlerde beklenen düşüş olmadığı takdirde önümüzdeki dönemde çok büyük sıkıntıların yaşanacağına kaydederken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Faiz yüksek olunca işler açılmıyor. Şu an birçok sektörde iş sezonu. Ama faizin yüksekliği piyasalarda sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor. Son günlerde dövizin çok hızlı şekilde düşmesi, dolar ile Euro arasındaki Part2 kaygı veriyor. İhracatı ciddi zararın eşiğinde. Bu tehlikeyi görmezden gelen Merkez Bankası özerkliğini piyasalara tescil ettirmek istercesine faiz oranlarını indirmemekte direniyor. Canım ne zaman isterse o zaman indirim, kimse bana karışamaz, kimse bana faiz indir diyemez mantığıyla hareket ediyor. O zaman eleştirmeyelim, ağzımızı açıp tek kelime etmeyelim. Piyasalarda bir sıkıntı varsa iş aleminin bunu dillendirmesi gayet doğal. Nitekim TOBB genel kurulunda da bu konu gündeme geldi.”

Gereksiz gerginlik yaratılıyor

Merkez Bankası’nın gereksiz bir gerginliğe girdiğini ileri süren Koçer, “Sanki iş alemi istedi de Merkez Bankası yaptı denilmesin diye, faiz indirmemek için boşuna zaman kaybediyor. Ama zamanında yapılmayan indirim yarın çok daha fazla olsa bile bir işe yaramaz. Piyasanın nabzını tutarak beklenen gelişmelere bağlı indirimli zamanında yapılırsa hiç kimse Merkez Bankası’nın özerkliğine laf etmez” dedi.

Bu gidişle iflaslar olur

Dövizde iniş için zamanında tedbir alınmadığı taktirde, düşüşün aynı hızla yükselebileceğini, bu durumda işte olduğu gibi, çıkışta da bazı canların yanacağını ileri süren Nejat Koçer, böylesine hızlı bir döviz inişinin bir takım iflasları da beraberinde getirebileceğini kaydetti. Resmi kurumların bazılarının gecikme cezalarına getirdikleri af ve indirimler nedeniyle piyasalardaki paraların buralara akıtıldığını, yine bazıları da dövizdeki seyri beklediği için parasını kullanmadığını söyleye Koçer, bu gelişmelerin çarkı durdurduğunu, en büyük endişelerin ise belirsizlik olduğunu kaydetti.

Piyasalar TOBB gündemine taşındı

Dövizdeki ölçüsüz yükseliş ve düşüşün kimsenin işine yaramadığını, bu durumda tek kazanan kesimin spekülatörler olacağını belirten Koçer, hükumete zaman vermek, güven duymak gerektiğini ve hükümetin yapısal reformlarını yapmak zorunda olduğunu, hafta sonu katıldığı TOBB Mali Genel Kurulu’nda Bu konuların gündeme geldiğini açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *