ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

‘’Dövizdeki istikrarsız seyir sıkıntı yaratıyor’’

‘’Dövizdeki istikrarsız seyir sıkıntı yaratıyor’’
YAYINLAMA: 22 Haziran 2023 / 12.39
GÜNCELLEME: 22 Haziran 2023 / 12.47
GSO Başkanı Nejat Koçer, döviz fiyatlarında yaşanan istikrarsız seyrin sıkıntı yarattığını belirtti.

Koçer, uygulanan dalgalı kur politikası nedeniyle döviz fiyatlarında yaşanan düşüş ve yükselmelerin normal karşılanabileceğini, ancak bundan özellikle ihracata yönelik üretim yapan sanayicilerin olumsuz yönde etkilendiği ifade etti.

‘’Dövizin düşmesi ihracatçıları tedirgin ediyor, sanayiciler ise bu düşüş nedeniyle üretime girdi maliyetlerinin aşağılara çekilmesi konusunda beklentiye giriyor’’ diyen Koçer, şöyle konuştu:

‘’İhracatçı firmalar, döviz fiyatlarının düşmesi karşısında tepki gösterip, bu gelişmenin ihracatı olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Özellikle, ihracata yönelik üretim yapan ve dış pazarlarda rekabet etmek durumunda  bulunan sanayiciler ise dövizin düşmesinin, girdi maliyetlerine yansıtılması konusunda beklentiye giriyor.

Ancak sanayicilerin bu konudaki beklentilerinin şu ana kadar karşılanmadığını görüyoruz. Döviz fiyatları düşmesine karşın ne elektrik ne de akaryakıt fiyatlarında düşme olmadı. Ekonomik veriler gerçekten umut verici. Enflasyon düşüyor, faiz oranları düşüyor, üretim kapasitesinde artış var. En önemlisi, piyasalara güven hakim. Ancak, döviz konusunda hala tedirginlik devam ediyor. Beklentimiz, döviz fiyatlarında da bir istikrar ortamının yaratılabilmesidir.’’

Döviz fiyatlarında dengenin sağlanması için Merkez Bankası’nın tutumunun çok önemli olduğunu kaydeden Koçer, şöyle devam etti:

‘’Dövizde dengeli kur politikası uygulanıyor. Yani, fiyatlar piyasa şartlarına göre kendiliğinden oluşuyor. Merkez Bankası ise aşırı dalgalanmaları önlemek için zaman zaman dövize müdahale etmek durumunda kalıyor. Ancak, Merkez Bankası’nın müdahalesinde tutarlı olmadığını görüyoruz.

Ben istediğim zaman müdahale ederim anlayışı, dalgalı döviz kuru anlayışı ile bağdaşmıyor. Bu konuda, Merkez Bankası’nın daha tutarlı bir müdahale politikası izlemesi gerekir.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *