ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Dülük Antik Kenti SİT alanı ilan edildi

Dülük Antik Kenti SİT alanı ilan edildi
YAYINLAMA: 07 Ekim 2022 / 13.38
GÜNCELLEME: 07 Ekim 2022 / 13.38
Dünyanın en büyük yeraltı Mitraum Tapınağı bulunuyor

Kültür Bakanlığı, dünyada bilinen yer altına inşa edilmiş Mitraum tapınaklarının en büyüğünün bulunduğu Dülük Antik Kentinin tamamının SİT alanı kapsamına alınmasına karar verdi. Tarihi bir antik kentin üzerine kurulan Dülük köyünde bundan böyle izinsiz bir çivi bile çakılamayacak.

Dülük Antik Kentinde bulunan Miras Tapınağı, yıllardan beri alman kazı ekipleri tarafından kazılıyor. Son olarak yapılan incelemelerde, dünyanın bilinen en büyük yeraltı Tapınağının Dülük’teki Keber Tepesi’nin güney tarafında olduğu ortaya çıkınca, böyle turizm açısından büyük önem kazandı. Böyle Dülük’te Jüpiter Dolikhenos inancından başka Mitra inancının olduğu ortaya çıkmış oldu.

Yer altında yumuşak kar ker ana kaya oyularak yapılan ve kemer tepesinin güneyinde bulunan Tapınağı güney yönünden 8 metre uzunluğunda bir geçişle girilebiliyor. Tapınağın Mitraum 1 ve Mitraum 2 olmak üzere iki ana mekanı bulunuyor.

Kültür bakanlığı, Gaziantep müzesi uzmanı arkeologlarının Dülük Antik Kentinde yaptığı araştırmalar ve hazırladığı rapor üzerine, 11-12 ve 13. paftalarının SİT alanı kapsamına alınmasına karar verdi. Karar, söz konusu alan üzerine kurulu bulunan Dülük köyü muhtarı Veysel Seyhan’a ve Gaziantep Müze Müdürlüğüne bir yazı iletildi. Kültür Bakanlığının köyün yerleşim alanına SİT alanı ilan etmesi ile, bundan böyle Dülük Köyü’nde çakılacak bir çivi bile izne tabi olacak.

Dülük Köyü muhtarı Veysel Seyhan, böyle tarihi ve kültürel bir hazinenin üzerinde oturmayı şans olarak kabul ettiklerini ve köyün SİT alanı ilan edilmesinden memnun olduklarını dile getirirken, “Ancak bu karar beraberinde bazı sıkıntıları da getirecek. Çünkü köylü arazisi, tarlası, bahçesi, hatta evi ile ilgili en ufak bir tamirat ve tadilat yapacağı zaman izin almak zorunda kalacak” diye konuştu.

Zengin kültürel ve tarihi mekanların yanında, hayvancılık ve tarım köyü olan Dülük’te çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvan bulunuyor. Bu hayvanlardan elde edilen süt ve süt ürünleri her gün kentteki getirilerek satılıyor. Meyve, sebze, fıstık ve ceviz ağaçlarının yoğunlukta olduğu köyde, yeraltı su kaynaklarının zengin olduğu ve yaz aylarında her gün tonlarca yeşil fasulyenin meydana geldiği bildirildi.

Zengin meyve ve sebze bahçeleri ile verimli bir köy olan Dülük’te yaz aylarında tonlar yeşil fasulye öğretilere köylüye önemli bir gelir sağlanıyor. Dülük Antik Kenti üzerine kurulu Dülük köyünde, çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan bulunurken, bunlardan elde edilen süt ve süt ürünleri her gün Gaziantep’e getiriliyor. Dülük köyü muhtarı Veysel Seyhan ve köy sakinleri, bölgenin turizm açısından önem kazanmasından çok büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederken, bölgeye gelecek her turisti büyük bir heyecanla karşılayacaklarını ve Türk misafirperverliğinin en güzelini sergileyeceklerini söylüyorlar.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *