ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Dünya liderleri Zeugma mozaiklerini görebilecek

Dünya liderleri Zeugma mozaiklerini görebilecek
YAYINLAMA: 13 Haziran 2023 / 12.46
GÜNCELLEME: 13 Haziran 2023 / 12.47
Vali Lütfullah Bilgin, Zeugma’dan çıkarılan mozaiklerin İstanbul’da sergilenecek olmasının çok büyük bir tanıtım ve şans olduğunu belirtirken, “Bu eserler buraya aittir, buranın malıdır. Geçici süreyle dünyaya İstanbul’da tanıtılacak” dedi.

Geçici süre ile dünyaya İstanbul’dan tanıtılacak

Kültürel varlıkların dünyaya tanıtımının Türkiye’ye prestij kazandırmanın yanı sıra turizm faaliyetine de çok önemli katkılar sunacağına dikkat çeken Bilgin, “Dünyada, herkes daha fazla sergi yapmak için olağanüstü gayret sarf ediyor. Sizin bir şeye sahip olmanız hiçbir zaman yeterli değil. Zaten turizm deyince tanıtma kavramı ile birlikte anılır. Bakanlığın adı bile Turizm ve Tanıtma Bakanlığı” dedi.

Vali Bilgin konuşmasına şöyle devam etti: “Hepiniz hatırlarsınız 1980’lerde turizm gelirleri 250 milyon dolardı. Şimdi 10 milyar dolardan bahsediyoruz. Halbuki tarihi değerler açısından değerlendirecek olursak, 22 sene önce de aynı tarihi değerlere sahiptik. Ama o zaman Türkiye daha az tanınıyordu, daha az turist vardı. Dolayısıyla bizim bu turizm gelirimiz 250 milyon dolardı. Bugün Türkiye daha çok tanınıyor ve daha çok tesisimiz var, onun için 10 milyar dolar kazanıyoruz.”

Tanıtım için fırsatlar değerlendirilmeli

“Bizde elimizdeki Zeugma mozaiklerini ve diğer turistik değerlerimizi tanıtmak için her fırsatı değerlendirmeliyiz” diyen Bilgin, “Mozaikler tamamıyla buraya ait. Bu tartışılacak, konuşulacak bir şey değil. Buradan çıkan mozaiklerin bir başka müzeye mal edilmesi diye bir şey hiçbir şekilde söz konusu olamaz. Bu eserler buraya aittir, buranın malıdır” diye konuştu.

Bilgin, “Bu eserler buraya aittir, buranın malıdır. Ama geçici süreyle dışarıya götürüp sergilenmesi ilimizin de, Zeugma’nın da, mozaiklerin de, tanıtılması açısından son derece önemli bir fırsattır. Mozaikler öncelikle Gaziantep’te sergilenecek. Bakanlar gelecek, uluslararası medyadan kişiler gelecek. Haziran ayı içerisinde NATO’nun bir toplantısı var, İstanbul’da. Bütün dünya liderleri İstanbul’a gelecek ve orada Zeugma, bütün dünya liderleri ve dünya basınına takdim edilecek. Böyle bir fırsat kimin eline geçer Allah aşkına? Oradaki mozaikler, en fazla iki ay içinde geri buraya gelecek. Bu mozaikler tekrar söylüyorum buranın malıdır. Hiç kimseye, başka yere, mal edilmesi söz konusu değildir. Geçici süreyle dünya İstanbul’dan tanıtılacaktır. Tanıtımı da hem ilimiz, hem de ülkemiz açısından çok önemli bir fırsattır” diye konuştu.

Olmayan eserleri mi konuşacaktık?

Zeugma‘daki kızların uzun yıllar devam edeceğini Zeugma’daki eserlerin kültür mirasına kazandırılması için sponsorlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Bilgin, “Zeugma’da, yaklaşık 8 milyon dolarlık bir harcama yapılmış. Bunun yaklaşık 7 milyon dolarını Packard Vakfı sağlamış. Düşünün ki onlar bu parayı sağlamasaydı, o eserler nerede olacaktı? Şimdi olmayan eserleri mi konuşacaktık? Dolayısıyla dün olduğu gibi bugün de Zeugma‘daki kazıların daha geniş alanda, daha süratli devam etmesi için her zaman sponsorlara ihtiyaç var. Mozaikler Gaziantep’in malıdır çok net bir şey bu. Bir başkasına verilmesi bir başka yere gitmesi hiçbir zaman söz konusu değil bu cümle çok net değil mi?” şeklinde açıklama yaptı.

Zeugma, UNESCO‘nun gündeminde

Zeugma’nın ilimiz ve Türkiye’nin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu, yapılan tanıtım sonucunda Zeugma’nın UNESCO’nun listesine girdiğini, ilginin artarak devam edeceğini vurgulayan Bilgin, “UNESCO’nun en yetkili ikinci adamı, büyükelçi Mounir Bouchenaki ile birlikte buraya geldi. UNESCO nezdinde çok önemli bir arkeolojik merkez olarak listeye girdi. Bu listeye girmiş olması çok prestijli bir durumdu. Dünyada arkeoloji ile, kazı çalışmaları ile ilgilenenler, sponsor olmak isteyenler, UNESCO’nun bu listesinden sonra çok daha fazla ilgi duyacaklar. İki günde nasıl Türkiye ve dünya gündemini değilse bugün de yine Türkiye ve dünyanın gündemine girecek” şeklinde konuştu.

Müze inşaatı bu yıl tamamlanacak

Zeugma‘dan çıkarılan eserlerin bir bölümünün sergilenecek fiziki binalar olmadığı için depolarda beklendiğini vurgulayan Bilgin, ve mozaikler, Dünya kültür mirası listesi içinde çok önemli bir yere sahip. İlimizde olması da büyük bir şans. Çıkan eserlerin bir bölümü müzede sergileniyor, büyük bir kısmı da depolarda saklanıyor. Çünkü bunları sergileyecek mekanlar yok. Zeugma’yla ilgili yapacağımız iki iş var. Bir de, çıkan mozaikleri düzgün bir şekilde sergileneceği yeni bir müzenin oluşturulması. Bunun için 1991 yılında ihalesi yapılan, ancak bugüne kadar tamamlanamayan ilk müze İnşaatı ile özel idaresine de katkılarıyla bu yıl tamamlanacak. Ancak oraya geçici mozaik müzesi yapacağız. 1500 metre karelik mekanda tabanda müsait olduğu için Türkiye’nin en ünlü mozaik müzesi Gaziantep’te olacak. Ancak zaman içerisinde kazı çalışmaları bir yandan devam ederken, çıkacak eserlerle beraber daha çağdaş, daha modern bir müze nasıl yapılır onu da zaman içerisinde çıkacak görüşler doğrultusunda yapacağız. Bir yol haritası ortaya çıkararak yol haritasına göre uygun adımlar atacağız” dedi.

Kazılar en kısa zamanda yeniden başlayacak

Bilgin, “Kazı çalışmaları 2,3 yıldır durmuştu. Geçen yıl müze müdürlüğü kaza anlamında ne talep ettiyse Özel idare müdürlüğü karşıladı. Müze Müdürlüğü’nü talep edip karşılanmayan hiçbir ödeneği yok. Orada bir villa ortaya çıkartıldı. Bu yıl içerisinde de iklim izin verdiği zaman yeniden kazı çalışmaları başlayacak. Yalnızca özel idare müdürlüğünün desteğiyle bunlar devam etsin istemiyoruz. Türkiye ve dünyadaki arkeoloji bölümü olan bütün üniversiteler gelsin buraya, kazı çalışmasını yapsın. Kültür bakanlığı da bu anlamda gayretlerini devam ettiriyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *