ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eğitim bir kamu hizmetidir

Eğitim bir kamu hizmetidir
YAYINLAMA: 08 Ağustos 2021 / 17.03
GÜNCELLEME: 08 Ağustos 2021 / 17.03
12 Eylül’ün ürünü YÖK’ün kaldırılarak üniversitelerin özerk, katılımcı ve demokratik bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirten Eğitim-Sen Şubesi Başkanı Mehmet Bozgeyik, üniversite programları ile istihdam arasında ilişki kurularak, insan gücü planlamasına dönük düzenleme yapılmasını istedi.

Bozgeyik, 2547 Sayılı Yasa ve eklentilerinin yerine, üniversite topluluğunun ve onların temsilcilerinin katılımı ile yeni bir Üniversite Yasası ve mevzuatı yaratılmasının şart olduğunu söyleyen Bozgeyik, eğitim hizmetinin, okul öncesinden başlayarak lisansüstü ve sonrası ile bir bütünlük oluşturduğunu açıkladı. Eğitimin bir kamu hizmeti olduğunu, parasız ve eğitim sürecinin gerektirdiği giderlerini de yine devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirten Bozgeyik, eğitimin paralı ve pahalı özel hizmete dönüştürmeye şiddetle karşı olduklarını vurguladı. Anayasa ve kendi yasasına bile aykırı olan ve yüksek öğretimi normal ve ikinci öğretim olarak ücret tarifesine bağlayan Bakanlar Kurulu kararının derhal iptali edilmesi gerektiğini ifade eden Mehmet Bozgeyik sözlerine şöyle devam etti: “Anayasa ve kendi yasasına bile aykırılık taşıyan ve üniversite topluluğunu terörizme eden disiplin yönetmelikleri iptal edilmelidir.

Fen-Edebiyat Fakültesi mezunu olup da, öğretmenlik sertifikası programını tamamlamış olanların, gasp edilen öğretmenlik haklarını kazanmaları ve eğitim emekçilerine katılmalarını önleyen uygulamaları, iç hukuk yollarını tükettikten sonra, AİHM’e taşımak konusunda katkıda bulunacaktır. Eğitimin finansmanı, tümü ile kamusal kaynaklardan sağlanmalı. Kamu kaynaklarının ve kamu üniversitesi öğretim kadrolarının özel-vakıf üniversitelerine aktarımına son verilmelidir. Öğretim elemanlarının mesleğe katılması ve mesleğe kazandırılması konusundaki engelleyici düzenlemeler kaldırılmalı, üniversitede çalışma tam gün ilkesine dayandırılmak ve sürekli eğitim olanakları, öncelikle, üniversite öğretim elemanları için, hem yurtiçinde, hem de yurtdışında yaratılmalı ve genişletilmelidir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *