ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eğitim mi önemli, ibadet mi?

Eğitim mi önemli, ibadet mi?
YAYINLAMA: 13 Ağustos 2020 / 14.22
GÜNCELLEME: 13 Ağustos 2020 / 14.22
Camilerde ücretsiz elektrik kullanılıp, klimalar çalıştırılırken, okullardan elektrik parası alınmasının sistemin çarpıklığını en iyi şekilde gözler önüne serdiği vurgulandı.

Ülkenin geleceğini doğrudan ilgilendiren eğitim kurumlarından elektrik ücreti alınmaması talebi hükümet tarafından reddedilirken, camilere ücretsiz elektrik yerilmesine tepki gösteren Eğitim- Sen Şubesi Örgütlenme Sekreteri Abdullah Damar, "Eğitime bütçeden ayrılan pay çok yetersiz, asıl okullara ücretsiz elektrik verilmesi gerekir” dedi.

Konuyla ilgili görüşlerini Sabah’a açıklayan Damar sendika olarak eğitimin kamusal nitelikte ve tüm vatandaşlar için parasız olması gerektiğini savunduklarını, Anayasa’nın 2. Maddesi’nde de “Herkes eğitim hakkına sahiptir ve eğitim ücretsizdir” ibaresinin yer aldığını hatırlatarak, “Eğitime ayrılan pay çok az olunca okulların durumu da içler acısı oluyor. Genç nüfusa sahip bir ülke için eğitime ayrılan pay çok komik düzeyde” derken, okulların yakıt, elektrik, su, telefon, tebeşir, perde, cam masraflarının bir şekilde velilerden temin edilen parayla karşılandığını bildirdi.

Okullardan özellikle elektrik ve su ücreti alınmaması gerektiğini, ülkenin geleceğinin eğitimle doğrudan ilgili olduğunu ifade eden Damar, “Camilerde elektriğin ücretsiz oluşu, ekonomik krizin hüküm sürdüğü bu koşullarda biraz düşündürücü. İbadet mekanları da önemli yerler ama bir kıyaslama yapıldığında eğitim daha önemlidir” dedi. Bu arada okullardan katkı payı adı altında toplanan paraları, eğitimin özelleştirilmesi yolunda atılan bir adım olarak nitelendiren Damar,

“Ülke, hiçbir mantığa bakılmaksızın özelleştirme furyasına katılmış durumda. Eğitim, sağlık gibi kamu hizmeti veren kurumların özelleştirilmesi çok yanlış” diyerek hükümetin doğrudan bu özelleştirmeleri gerçekleştiremediği için eğitim ve sağlık alanında özel kuruluşları kredilerle desteklediğini iddia etti. Özellikle vakıf üniversiteleri olmak üzere özel eğitim kurumlarının çok yüksek kredilerle desteklenmesini eleştiren Damar “Hükümet, bakanlık bünyesindeki okullara ödenek ayırmıyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *