ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eğitim yılı sıkıntılı başlıyor

Eğitim yılı sıkıntılı başlıyor
YAYINLAMA: 09 Aralık 2022 / 13.53
GÜNCELLEME: 09 Aralık 2022 / 13.53
Yeni eğitim öğretim yılı sorunlarla başladığı vurgulanırken, sorunları asgariye indirmesi beklenen AKP Hükümeti’nin, yoğun bir kadrolaşma çabası içine girdiğine dikkat çekildi.

AKP, eğitim alanında kadrolaşma çabasından başka bir iş yapmıyor

Eğitim Sen Gaziantep Şube başkanı Mehmet Bozgeyik, AKP iktidarı döneminde şimdiye kadar eşi benzeri görülmedik bir kadrolaşma yaşandığını, gerici kadrolaşmanın derhal durdurulması gerektiğini söyledi.

Yeni öğretim yılından beklentilerinin bir önceki yılların tekrarı halinde geçmemesi olduğunu söyleyen Bozgeyik, “Her dönem başı, bir önceki yılın tekrarından öteye gidemiyor. Dönem bitişinde ortaya çıkan umutsuzluk, kırılmışlık, karamsarlık ve sorunların çözümü gelecek yıllara havale eden ruh hali bir önceki dönem sonundan farklılık taşımıyor. Eğitim sorunları varlığını koruduğu sürece, eğitim bileşenlerinin talepleri de değişmiyor. Bu kısır döngüyü aşarak, eğitimi hak ettiği noktaya taşımak gerçekleştirilecek köklü değişikliklerle mümkün olacak” dedi.

Eğitimde reform değil devrim gerektiğini söyleyen Bozgeyik, “Öğretmen yetiştirmeden başlayarak, eğitim yatırımlarına, ders kitaplarının hazırlanmasından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine, sınıf mevcutlarından eğitimin bilimsel, demokratik, laik yönünün geliştirilmesine, derslik, okul, öğretmen açıklarından eğitimin genel bütçe içindeki payına kadar, eğitimin hemen her alt konusunda yeniden yapılanmaya ve değişime gereksinim vardır. Günümüzde eğitimi üvey evlat gibi gören, bilimsel ve teknolojik gelişmeyi önemsemeyen, okuryazarlık oranının düşüklüğünden rahatsız olmayan, okullaşma oranını yukarıya çekmek için kılını kıpırdatmayan, toplumun cehalet halini kendi iktidarının devamı için şans olarak değerlendiren zihniyetlerin eseridir. Son 15 yılda öğrenci sayısı iki kat artarken, bütçeden eğitime ayrılan payın %16’dan altıya gerilemesi, öğretim yılı ortalamasının 3,6 olduğu bir ülkede, bu oranın yukarılara çekmek için en ufak bir çaba harcamayanların kendi geleceklerinden daha çok ülkenin geleceğini önemsediklerini kim iddia edebilir?” diye konuştu.

İkili eğitimden tekli eğitime dönülmeli

Bozgeyik, “Türkiye’de şu an 11.000 okulda ikili, 18.000 okulda ise birleştirilmiş sınıflarda eğitim veriliyor. Rakamlar yaklaşık 7 milyon öğrencinin bu okullarda ve olumsuz koşullar altında eğitimini sürdürmeye çalıştığını göstermektedir. Toplam 13 milyon öğrencinin birleştirilmiş sınıflarda 6.5 milyonunun ikili eğitim gören okullarda okuduğu düşünülürse durumun ne kadar içler acısı olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Bu durum eğitimin niteliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Özel okullarda kaynak aktarmayı planlayan, bunun için her yolu mubah gören AKP iktidarı, elindeki kaynağı 110.000 civarında olan okul ve derslik açığını kapatmak için kullanmalı” açıklamasında bulundu.

Öğretmen ve yardımcı personel açıkları sürüyor

Öğretmen yetiştirme sisteminde köklü değişikliklere gidilmediği sürece sıkıntıların her zaman boy göstereceğini söyleyen Bozgeyik, “Alınan tedbirlere karşın öğretmen açığı ve nitelikli öğretmen sorunu her zaman gündemde olacak. Milli eğitim Bakanlığının verilerinde öğretmen açığı 71.000 görülüyor. Bu yıl 21 öğretmenin ataması yapılacak. Anlaşılıyor ki, öğretmen açığı bu yılda eğitim niteliğini olumsuz yönde etkilemeye devam edecek. Eğitim Sen’e göre, 11.000 okulda ikili, 18.000 okulda birleştirilmiş sınıflarda verilen eğitimin normal eğitim haline getirilmesi ve bu okullarda 30 kişilik sınıflar oluşturulması durumunda, öğretmen açığı 150.000 civarındadır. Bu arada çeşitli branşlarda atamayı bekleyen öğretmen sayısının 100.000’e ulaşmış olduğu vurgulanmalıdır.”

Bozgeyik, “İngilizce, Türkçe, sınıf öğretmenliği, iş eğitimi, zihinsel engelliler sınıf öğretmenliği, Türk dili ve edebiyatı, rehber öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği, müzik, resim, matematik, fen bilgisi, bilgisayar ve beden eğitimi derslerinde öğretmen açığı bulunmaktadır. Milli eğitim Bakanlığına bağlı kurumların ve personel alımı geciktirilmeden gerçekleştirilmeli” diye konuştu.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *