ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eğitimden bütçeye ayrılan paya tepki

Eğitimden bütçeye ayrılan paya tepki
YAYINLAMA: 17 Aralık 2021 / 15.00
GÜNCELLEME: 17 Aralık 2021 / 15.00
Eğitime ayrılan bütçenin önceki hükümet döneminde %7,6 iken, AK Parti iktidarında ise % 6,9’a indirilmesine eğitim camiasında tepki geldi. Nemaların ödenmemesine de tepki gösteren eğitimciler, hükümeti sermayenin hükümeti olmakla suçladı.

Açıklanan bütçe halka değil sermaye hitap ediyor

Konuyla ilgili olarak Eğitim Sen üyesi öğretmenler, dün Öğretmenevi önünde basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen Şubesi Başkanı Mehmet Bozgeyik, her alanda adalet getireceğiz, yoksulluğu önleyeceğiz diye iktidara gelen AK Parti Hükümeti’nin açıkladığı bütçe ile halkın değil sermayenin hükümet olduğunu gösterdiğini ifade ederken, “2003 bütçesinden eğitime ayrılan pay sadece %6,9 olarak belirlenmiştir. Geçen yıl bu rakamın %7,6 olduğunu düşünüldüğünde, hükümetin tasarruf için yine eğitim ve çocuklarımızın eğitim hakkını hedef aldığı açıkça görünmekte. Bütçeden Milli Eğitim Bakanlığına 10.1 katrilyon, üniversitelere 3.4 katrilyon, toplamda ise 13.5 katrilyon ayrılmıştır. Bu rakamlarla verilmek istenen mesaj sermaye çevrelerini eğitim sistemine dahil edip okulları birer ticarethane haline getirmektir” dedi.

Ek ders ücretleri kesiliyor mu?

Tasarruf kesintileri ve nema alacaklarının ödenmeyerek yasal düzenlemenin ertelendiğini, hükümetin bununla da yetinmeyerek ek ders ücretlerinin zorunlu ödeme kalemleri dışında tutulmak istendiğini bildiren Bozgeyik, eğitimin tüm sorunlarının çözülebilmesi için kurum idare kurullarında bakanlıkla imzaladığımız protokolün uygulanmasını istiyoruz. Ücretlerimizde yapılması gereken zamların geciktirilmeden yapılmasını, nemalarımızın derhal ödenmesini, memurların atama ve nakillerde almış oldukları yolluk ödemelerinde kesinti yapılmamasını istiyoruz” diyerek, sendika olarak bu süreçte hukuksal ve demokratik tepkilerini ortaya koyacaklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *