ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eğitime ideolojik bakmak ihanettir

Eğitime ideolojik bakmak ihanettir
YAYINLAMA: 15 Aralık 2022 / 13.06
GÜNCELLEME: 15 Aralık 2022 / 13.06
Milli eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Gaziantep’in Sanayideki başarıyı eğitimde de sağlaması gerektiğini vurguladı

Milli eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Gaziantep’in sanayide gösterdiği performans eğitimde gösteremediğine, ancak devlet, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin el ele vermesi ile sanayideki başarının eğitimde de sallanabileceğine dikkat çekti.

Devlet-özel sektör-sivil toplum örgütü kafa kafaya çalışmalı

Bakan Çelik, Şehitkamil belediye başkanı Mehmet Bozgeyik’in arsasını verip, projesini ve çevre düzenlemesini yaptığı, Sanko Holding’in yaptırdığı 64 derslikli Şehitkamil Sani Konukoğlu ilköğretim okulunun açılışını yaptı. Gürteks grubu tarafından yaptırılacak olan 24 derslikli Mehmet Hayri Özkaya ilköğretim okulunun temelini attı.

Eğitim çıkmaza girmiştir devletin imkanlarıyla yetinilemez

Çelik, eğitime ideolojik gözle bakmanın ihanet olacağını vurguladığı konuşmasında, “Zaten yıllarca böyle bakıldığı için milli eğitim çıkmaza girmiştir” dedi. Çelik, “Türkiye çok büyük bir ülke. Şu anda eğitim gören çocuklarımızın sayısı 18 milyon. Yani Belçika’yı Hollanda’yı İsveç‘i birleştirirseniz ancak bu kadar eder. Büyük bir kitle, eğitilmesi gereken genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Fakat konsolide bütçenin imkanları ile yetinemeyiz. Bu kitleyi eğer konsolide bütçesinin merhametine terk edersek, çağdaş eğitimi yakalama konusunda geride kalırız. Onun için eğitime %100 destek kampanyasında üç sektörün el ele vermesini sağlamaya çalışıyoruz. Birincisi Devlet, ikincisi özel sektör, üçüncüsü de sivil toplum örgütleridir. Biz bu üç sektörü henüz keşfetme aşamasındayız. Özellikle gelişmiş ülkelerde ABD üç sektörle harikalar yaratıyor. Bizim ülkemizde de bu anlamda ciddi bir bilinçlenme var. Üç sektör bir araya gelerek sözde değil özde çağdaş eğitim yapabilmek için bir seferberlik içine girmelidir” diye konuştu.

Sani Konukoğlu ilköğretim okulunun arsasını verip çevre düzenlemesini de yaptıran Şehitkamil Belediye başkanı, açılış töreninde AKP il başkanı Ökkeş Eruslu ve AKP milletvekili Fatma Şahin’in arasına oturdu. Konukoğlu’na okul yapımı için her türlü kolaylığı sağlayan ve okulun projesini de çizdiren Bozgeyik’e söz verilmemesi hoş karşılanmadı.

Milli Eğitim Bakanı Çelik’i beklerken yorulan ve güneşten bitkin düşen çocuklar zaman zaman çömelmek zorunda kaldı.

Önemli insanlar unutulur değerli insanlar yaşar

“Taşlar, kafa kafaya vererek, kubbeyi ayakta tutuyorlar. Bizler de eğitimdeki sorunlarımızı çözebilmek için başı başa vermek zorundayız” diyen Çelik, “Para, mal, mülk, makam ve mevki sahibi insanlar önemli insanlardır. Ama bunları kaybettiklerinde ya da öldüklerinde unutulur giderler. Ancak, değerli insanlar ölse bile, yıllar geçse de değerini yitirmeyen gömülü defineler gibidirler. Onlar gönüllerde yaşarlar. Bunun da yolları vardır. Bakınız Sokrat büyük bir filozoftu, Atina’da 501 kişilik mahkeme heyeti toplanarak Sokrat’ı baldıran zehri içirerek ölüme mahkum etti. Bu 501 kişilik mahkeme heyetinin hepsi önemli kişilerden oluşuyordu. Ama Sokrat değerli şahsiyetti. Aradan yıllar geçti. O 501 kişilik mahkeme heyetinden hiçbirinin bugün adını hatırlamıyoruz. Ama Sokrat bütün görkemiyle yaşıyor. Eğer siz insanların gönlünde yer edebilirseniz, arkanızda düzgün işler bırakabilirseniz ne mutlu bizlere” şeklinde konuştu.

Adınızı yaşatmak istiyorsanız okul yaptırın

Okul yaptıran insanların da değerli insanlar olarak gönüllerde yaşayacağının altını çizen Çelik, “Değerli insan olmanın koşullarından biri de okul yaptırmaktır, eğitime destek olmaktır. İşte bunun için kampanyaya eğitime %100 destek adını verdik” dedi. Milli eğitime ideolojik gözde bakmanın ihanet olduğunu, yıllarca böyle bakıldığı için milli eğitimin çıkmaza girdiğini ifade eden Bakan Çelik, “Bizim eğitime bakış açımız ideolojik değil, pedagojiktir. Eğitime pedagojik bakmak eğitimin sorunlarının çözümüne önem vermek, aydınlık yarınlara kavuşabilmemiz için zorunludur. Biz, bunun için çalışıyoruz. Eğitimi bu ülke için olmazsa olmaz gören bir başkanımız, konuya duyarlı bir parlamentomuz var. Bu bizim ülkemiz için bir şanstır” diye konuştu. Bakan Çelik, Konukoğlu ailesine Abdulkadir Konukoğlu‘nun şahsında tebrikler ve teşekkürler yağdırırken, okulun yapımı ve tamamlanması için büyük emek veren Şehitkamil Mehmet Bozgeyik’e söz hakkı bile vermemesi tepkiyle karşılandı.

Çocuklar ayakta bekleyip güneşin altında kavrulurken, siyasetçilere gölgelik yapıldı

Çevre halkının tepkisi sadece ilçe belediye başkanlarına söz verilmemesi ile sınırlı kalmadı. Çocuklarının sabahın erken saatinden öğleye kadar güneşin altında bekletilmesinden yakınan çevre halkı, “Bakan gelecek diye çocuklara önlükleri giydirip bahçede beklettiler. Saatler sonra bakan geldi. Devletin bakanının karşılanmasından çocuklarımız da biz de gurur duyarız. Ancak bakan, milletvekilleri, bürokratlar ve diğer siyasi partiler ve iş adamları üzeri kapatılmış alanda oturdu. Bizim çocuklarımız güneşin altında bekledi” diye yakındı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *