ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ekonomik krizden kamu yatırımları da nasibini aldı

Ekonomik krizden kamu yatırımları da nasibini aldı
YAYINLAMA: 08 Şubat 2024 / 14.04
GÜNCELLEME: 08 Şubat 2024 / 14.15

Yatırımların yüzde 20’si gerçekleştirildi

Vali Lütfullah Bilgin’in başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu 3. dönem toplantısında tasarruf tedbirlerinden dolayı ilimizde yürütülmekte olan yatırımların yüzde 20’sinin gerçekleştirildiği açıklandı.

Son 3 yıl içinde Türkiye’nin ağır ekonomik kriz yaşadığını ve bu krizin ardından ekonomik dengelerin bozulduğunu ve kamu yatırımlarının da bu durumdan nasibini aldığını vurgulayan Vali Bilgin, “Ülkemiz Cumhuriyet tarihinin en ağır krizlerinden birini yaşadı. Faizler ve enflasyon yükseldi. Malumunuz IMF ile anlaşmalar yapıldı. Yaklaşık 2 yıl önce de şu andaki hükümet iktidara geldi. Acil eylem planlarıyla hizmetin genel ekonomik politikaları ilan edildi. Acil eylem planlarında da hükümet programında da ifade edilen; Türkiye istikrarlı bir kalkınma yakalamak istiyor. İstikrarlı bir büyümenin elde edilebilmesi enflasyonun düşmesine bağlıydı” dedi.

“Enflasyonun düşmesi için faizlerin düşmesi gerekiyordu. Faizlerin düşmesi içinde borçların azalması gerekiyordu. Bu kadar büyük borç içerisinde faizlerin düşmesi mümkün değildi. Faizler düşmeyince de enflasyonu düşürmek mümkün değildi. Artık istikrarlı bir büyüme için enflasyonun kontrol altına alındığı, ekonomik yapı gerekiyordu. Hükümet bu anlayışa uygun olarak önce borçları azaltmak öte yandan da kamu harcamalarında olabildiğince tasarruf anlayışına dayalı israfları tamamen ortadan kaldıracak şekilde ekonomik program uygulandı” dedi.

Bin 191 Projenin bedeli 2 katrilyon 137 trilyon

Şehrimizde genel ve katma bütçeli kuruluşlarla mahalli idareler tarafından toplam bin 191 proje uygulandığını, projelerin bedelinin 2 katrilyon 137 trilyon 191 milyar lira olduğunu açıklayan Bilgin, şöyle devam etti: “Bu proje için önceki yıllarda yapılmış harcama toplamı 1 katrilyon 413 trilyon 866 milyar lira. Bu yıl toplam 178 trilyon 184 milyar lira harcanması öngörülen bu projeler için şimdiye kadar 36 trilyon 24 milyar lira harcandı. Bugüne kadar harcamalara bakıldığında yüzde 20’ler gibi gözüküyor. Ancak özellikle inşaat sezonunun Mayıs’tan sonra başladığı, hak edişlerinin de önümüzdeki ay sonunda bağlanacağı düşünülürse, bu rakamlar biraz düşük. Yatırımcı kuruluş temsilcileri bölge ve il müdürleri bunu muhakkak ki izah edeceklerdir. Gerçek harcamalarımız bunun çok üzerindedir ancak gerçek hak edişi bağlanmadığı için rakamlar böyle gözükmektedir. Bir kere daha tüm yatırımcı arkadaşlarımıza biraz önce ifade etmeye çalıştığım ekonomik program ve anlayışa uygun olarak kaynaklarımızı hiç israf etmeden olabildiğince verimli ve zamanında harcayarak milletimize hizmete dönüştürmemiz gerektiğini söylüyorum” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *