ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eleği, elden bırakmadılar

Eleği, elden bırakmadılar
YAYINLAMA: 24 Mayıs 2022 / 15.11
GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2022 / 15.11
Yaklaşık 100 yıldır elek imalatı yapan Durucu ailesinin mesleği halen sürdüren dördüncü kuşağa Ahmet Durucu, dedesinin ve babasının mesleği olan elekçiliği kendisinin ayakta tuttuğunu söyledi.

Yaklaşık 100 yıldır elek imalatı yapan ailenin dördüncü kuşağı Ahmet Durucu, bir zamanlar aynı işi yapan yaklaşık 20 iş yeri varken şu anda üç tane kaldığını söyledi.

100 yıldır kapanmayan iş yeri

Külekçilikle başlayan imalatın elekçilikle devam ettiğini, ailesince yaklaşık 100 yıldır aynı mesleğin icra edildiğini belirten Durucu, “Bu mesleği dedemden öğrendim. Dedem de babasından öğrenmiş. Daha önce eleyin yanı sıra yoğurt ve benzeri yiyeceklerin konulması için külekçilik yaparlardı. Ancak bakırla birlikte külekçilik azalınca elek işine girildi. Alüminyumun yaygınlaşmasıyla birlikte Külek eskisi kadar tercih edilmeyince elek imalatı başladı” diye konuştu.

Satışın büyük bölümü Doğu illerine

Kum, tahıl, un ve daha bir çok ürünün elenebildiği sipariş üzerine sayısız elek imalatı yaptıklarını ve ürünlerin büyük bölümünün Doğu Anadolu bölgesine satıldığını belirten Durucu, “Çok eskiyi hatırlamıyorum. Ancak benim çocukluğumda 20 civarında elek imalatı yapan iş yeri vardı. Şimdi üç iş yeri kaldı. Teknolojinin yaygınlaşmasıyla kum ve tahıl Elekleri kullanılmamaya başlandı. Onların yerine modern ve hızlı çalışan makinaları aldı. Ev ekmeği yapma alışkanlığı bitince un elekleri de neredeyse ortadan kalktı. Pastörize sütlerin yaygınlaşması ile birlikte süt süzen elek siparişleri de neredeyse kalmadı. Ancak biz bu işi uzun süredir yapmamızdan ötürü doğu illerine iş yapabiliyoruz. Şu anda üretimimizin yaklaşık %90’ını doğu illerini satılıyor. Siparişlerimizin de büyük bir bölümü buralardan” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *