ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Elektrik kayıp kaçak oranı yüzde 18

Elektrik kayıp kaçak oranı yüzde 18
YAYINLAMA: 23 Ekim 2024 / 12.21
GÜNCELLEME: 23 Ekim 2024 / 12.21

TEDAŞ 200 kişilik ekiple kaçak avında

TEDAŞ, 200 kişilik ekiple yaklaşık bir ay sürecek olan kaçak elektrik denetimine başladı. TEDAŞ Müessese Müdürü Ali Akbağ, önceki yıllarda olduğu gibi 2005 yılında da denetimlerin devam edeceğini, amaçlarının elektrikte yüzde 18 olan kayıp-kaçak oranını yüzde 10'a çekmek olduğunu ifade etti. Gaziantep'ten daha büyük olan Adana'da kayıp-kaçak oranının yüzde 11 seviyelerinde olmasına karşın, Gaziantep'teki oranın yüzde 18 olmasının düşündürücü olduğuna dikkat çekti.

Enerjinin yüzde 70'i sanayide kullanılıyor

Gaziantep'te, daha önce elektrikte yüzde 24 olan kayıp kaçak oranının son yıllarda yapılan etkili denetimler sonucunda yüzde 18'e düşürüldüğünü hatırlatan Akbağ, Kayıp-kaçak oranında önemli ölçüde bir düşüş yaşanmış olmasına karşın, halen bu oranın çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. 2005 yılı bizim için kayıp-kaçakla mücadele yılı olacak. Gaziantep'e gelen enerjinin yüzde 70'i sanayide kullanılıyor. Kaçak elektriğin büyük bölümünün meskenlerde kullanıldığını tahmin ediyoruz. Adana, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Mersin ve Adıyaman'dan gelen 200 kişilik TEDAŞ görevlisi ile kent merkezinde kaçak elektrik denetimlerine başladık. 60 Ekibimiz kent merkezinde meskenlerde, 16 ekip ise sanayi tesislerinde denetimler yapacak. Yoğun denetimler sonucunda 400 bin abonenin sayaçlarını kontrol edeceğiz."

Kontrollere Kilis, Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay'dan gelen ekipler de katılıyor

Önce orta ölçekli sanayi ve ticarethanelerle meskenleri kontrol eden ekipler, kaçak kullanım tespit ettikleri elektrik sayaçları mühürledi. Ünaldı ve Bozoklar mahalleleri ile Kenan Evren Bulvarı ve Hasip Dürri Caddesi'nde bulunan evlerde ve fabrikalarda elektrik sayaçları kontrol edilirken, borcu olanlar uyarılırdı, borç dönemi geçen abonelerin elektriği kesildi. Çeşitli yöntemlerle kaçak elektrik kullananlara ceza kesildi. Kontroller sırasında elektrik direklerine kablo atıldığı gözlendi ve hemen müdahale edildi. Kaçak elektrik taraması için Gaziantep yanında, Kilis, Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay'dan ekipler geldiği belirten TEDAŞ Müessese Müdürü Ali Akbağ denetimlere bizzat katılarak müdahalede bulundu.

Elektrik hırsızlığının önüne geçilmesi hedefleniyor

Gaziantep'te kaçak elektrik kullanımının yüzde 18 düzeyinde olduğunu söyleyen Ali Akbağ, "Bu oranı en azından yüzde 10'a indirmek istiyoruz. Göreve geldiğimde 10 eylem planı hazırladık ve bunların içinde kaçak ile mücadelede vardı. Gaziantep'in sanayi şehri olması nedeniyle en çok kaçak payının sanayide olduğunu düşünüyoruz ve bununla bilinçli bir şekilde mücadele edeceğiz. Bir ay sürecek denetimler, elektrik hırsızlığının önüne geçmeyi hedeflediğimiz ilk geniş uygulamadır. Amacımız vatandaşları rahatsız etmek veya basın karşısında teşhir etmek değil. Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Ortada bir haksızlık var, devletin enerjisini hiçbir ücret ödemeden kaçak yollarla kullanan insanları bu ücreti ödemeye mecbur bırakmak. Aksi halde elektriği kullanıp parasını veren ile vermeyenler arasındaki haksızlığa göz yummuş oluruz. Bu haksızlığa son vermezsek o zaman ücretini ödeyen abone de bize ödeme yapmaz" diye açıklamada bulundu.

1 Nisan'dan sonra hapis cezası uygulaması gelecek

Akbağ, geçtiğimiz iki yıl boyunca kaçak elektrik kullanan elektrik abonelerinden 6 bin 418’i hakkında mahkumiyet kararı çıktığını açıklarken, Bunlar 9-16 ay arasında hapis cezası aldı. Bir kısmının cezası tecil edildi, bir kısmının ki ise paraya çevrildi. 1 Nisan'da yürürlüğe girecek yeni TCK ile kaçak kullanım elektrik hırsızlığına girecek ve 2 -5 yıl arası hapis cezası uygulanacak ve bu kişiler kesinlikle hapis yatacak" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *