ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enflasyon düşüyor deniyor ama pazarda ucuzlama yok

Enflasyon düşüyor deniyor ama pazarda ucuzlama yok
YAYINLAMA: 15 Ocak 2023 / 16.22
GÜNCELLEME: 15 Ocak 2023 / 16.22
Ekonominin iyiye gitmediğini söyleyen siyasiler ve sanayiciler, doların son bir yılda aynı seviyede seyretmesine rağmen dövize endeksli ürün fiyatlarında düşme olmadığını ifade etti.

Dolar aynı seviyeyi korurken, enerjinin fiyatı %37, benzinin %56 arttığına dikkat çekilirken, “Madem her şeyi dövize endeksliydi o zaman bu zamlar niçin yapıldı? Enflasyon düşüyor deniliyor ama pazardaki fiyatlar da bir düşme ve ucuzlama yok. Halkın alım gücünde artış yok” diye tepki gösterdi.

Döviz yükselmiyor ama enerji ve akaryakıt zamlanıyor? 

CHP Büyükşehir belediye meclis üyesi ve organize snayi bölgesi eski başkanı Akif ekici, piyasada hiçbir iyileşme göremediklerini, hükümetin her şeyi tozpembe çizerek, tüm sorunları çözmüş gibi göstermeye çalıştığını açıkladı. Döviz yerinde saydığına göre, akaryakıt ve enerjiye yapılan zamlara anlam veremediğini belirten Ekici, “Enflasyonun düştüğü söyleniyor, ama çarşıda pazarda ucuzlayan bir şey yok. Peki o zaman enflasyon nasıl düşüyor? Halkın alım gücünde de artış yok. Bu gerçekler meydandayken enflasyon düşüyor demekle iş bitmiyor. Madem enflasyon da düşme var, o zaman temel tüketim mallarında da aynı düşüş yapılsın? Enerjide de, akaryakıtta da gerekli indirim neden yapılmıyor? Bu ülkede yaşayan insanlar olarak bunu istemek bizim en doğal hakkımız. Ama hiç böyle bir ucuzlama görmüyoruz. Aksine fiyatlar sürekli artıyor. Onun için söylemler ve rakamlar bize inandırıcı gelmiyor” dedi.

Acil eylem planında icraat yok

Hükümetten acil eylem planı ile ilgili şu ana kadar hiçbir icraat görmediklerini belirten Ekici, özelleştirmelerin yapılmadığını, sanayideki girdi maliyetlerine kadar hiçbir alanda iyileşme olmadığını söylerken, halen dünyanın en pahalı enerjisini Türkiye’de tüketildiğini açıkladı. Ekici, hükümetin göreve gelmeden önce ülkenin sorunlarını acil eylem planı adı altında toparlamasına rağmen sorunların çözümü için gayret göstermediğini, planda yer alan yatırım ortamının iyileştirilmesi için vaadettiği önlemleri almadığını söyledi.

Sorunların nedeni siyasi istikrarsızlık

Ekici, “Elbette ülkenin sorunları kısa zamanda çözümlenecek sorunlar değil, ama bugüne kadar en azından kalıcı bir takım adımların atılması gerekti. Şimdi haklı olarak herkes bir beklenti içerisinde dövize bağlı olarak yükselen fiyatların düşürülmesini bekliyor. Yine bu kadar pahalı bir enerjiyle sanayinin verimli olması veya yatırım yapmasının imkansız olduğu bilinmeli” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *