ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enflasyon muhasebesi uygulaması sakat doğdu

Enflasyon muhasebesi uygulaması sakat doğdu
YAYINLAMA: 23 Nisan 2023 / 19.23
GÜNCELLEME: 23 Nisan 2023 / 19.23
1 Ocak’ta enflasyon muhasebesi uygulamasına geçiliyor.

Uygulamanın alt yapısının yetersiz olduğunu ileri sürerek, bir çok yasa gibi bununda sakat olduğunu açıkladı. SMMMO, uygulamada serbest muhasebeci mali müşavirlerin sorumlu tutulmasına rağmen yetki verilmemesini eleştirildi. Muhasebecilerin en ufak yanlışta ceza ile karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekildi.

Hükümet sağlıksız bir uygulamayı hayata geçirme hazırlığında

SMMMO tarafından GSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen enflasyon muhasebesine enflasyonun işletmelerin mali tabloları, üzerindeki etkileri konulu bilgilendirme toplantısına muhasebeciler yoğun ilgi gösterdi. Toplantının açılışında konuşan SMMMO başkanı Bayram Hamiş, “1 Ocak’tan itibaren uygulamaya konulacak olan enflasyon muhasebesi ile ilgili üyeleri bilgilendirmek istediklerini belirtirken, enflasyon muhasebesi uygulamasına geçilmesine aslında biz yıllardır söylüyoruz. Ancak bunun alt yapısının iyi hazırlanması gerektiğini vurguladık. Fakat uyarılarımıza rağmen 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren uygulamaya konulan enflasyon muhasebesi ile ilgili yine sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmadı. Hükümet kendi bildiğini yaptı. Böyle bir uygulamada sorumlu olan kesim serbest muhasebeci mali müşavirlerdir. Bu kesimin uygulamayı çok iyi bilmesi gerek, en ufak yanlışta ceza alabilecekler. Onun için uygulamaya geçilmeden önce bizlerin de görüşleri alınıp, uygulamaya konulması gerekli. Sorumluyuz, ama hiçbir yetkimiz yok, çünkü düzenleme sırasında böyle bir çalışma yapılmadı. Onun için daha önce çıkan yasalar ve düzenlemeler gibi bu da sakat doğuyor” dedi.

Enflasyon muhasebesi sadece fiyatla ilgili değil

Seminere konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Civan, enflasyon muhasebesi ve enflasyonun işletmenin mali tablolar üzerindeki etkileri konusunda bilgi verdi. Uygulamaya geçilmesi için on gün gibi çok kısa süre kaldığını, bu süreye kadar herkesin kendini hazırlaması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Civan, “Enflasyon bir ülkede genel olarak hızlı ve sürekli olarak artan fiyatlarla ortaya çıkıyor. Yanlış yatırım, finansman açısından yanlış karar vermeye yol açıyor. Bir çok firma kar ettiğini sanan fakat enflasyon muhasebesi uygulandığında bunlardan bazılarının zarar ettiği ortaya çıkmakta. Enflasyon muhasebesi demek işlerin enflasyon muhasebesine göre düzenlenmesi demektir. İnsanlar yaptıkları işten kar veya zarar ettiklerini bilmeli. Enflasyon muhasebesi sadece fiyatla ilgili değil, işletmenin yatırım ile ilgili. Enflasyon muhasebesi belli bir süre için belirlenen tablo ve yatırım harcaması için alınan kararlarla bağlantılı. Dolayısıyla firmalar üç aylık, altı aylık ve yıllık muhasebesini yapabilmeli” dedi.

Avrupa birliği standartlarının yakalanması gerek

1 Ocak 2004’ten itibaren muhasebe standartlarının da uygulamaya geçeceğini ve bunların AB standardında olması gerektiğini vurgulayan Civan, başka türlü firmaların Avrupa birliği ülkeleri ile ticari alışveriş yapmasının mümkün olmadığını, gerekli desteği de bulamayacaklarını ifade etti. Civan enflasyon muhasebesinde temel mantığın iki yıllık bir süreyi kapsadığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *