ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enflasyon yıl sonu hedefine yaklaşmayı sürdürecek

Enflasyon yıl sonu hedefine yaklaşmayı sürdürecek
YAYINLAMA: 07 Aralık 2022 / 11.54
GÜNCELLEME: 07 Aralık 2022 / 11.54
Merkez Bankası, gelecek aylarda maliyetlerde baskı yaratacak çok olumsuz gelişmeler olmazsa, enflasyonun yıl sonu hedefine doğru yaklaşmaya devam edeceğinin öngörüldüğünü açıkladı.

Merkez Bankası’nın Ağustos’ta enflasyon ve görünüm başlıklı değerlendirmesinde, yılın sekiz ayı geride bırakıldığında, enflasyondaki gelişmelerin 2003 yılı bütünü için olumlu sinyaller verdiğine dikkat çekildi.

Mayıs ayında başlayan mevsimsellikten arındırılmış TÜFE’deki düşüş eğiliminin ağustosta da devam ettiği belirtilen değerlendirme de, bu düşüşte son dönemde istikrarlı seyreden döviz kurallarının yanı sıra enflasyon beklentilerindeki gerilemenin de etkisi olduğu kaydedildi.

Değerlendirmede, “Önümüzdeki aylarda maliyetlerde baskı yaratacak çok olumsuz gelişmeler olmazsa, enflasyonun yıl sonu hedefine doğru yaklaşmaya devam edeceği öngörülmektedir” denildi.

Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde de ileriye yönelik bir enflasyon analizi eşliğinde para politikası araçlarını kullanmaya devam edeceği kaydedilen açıklamada, bankanın, para politikası kararlarını gerçekleşen enflasyona göre değil, gelecekteki enflasyon gelişmelerine yönelik olarak aldığı vurgulandı.

Son dönemde döviz kurlarında gözlenen istikrar ve iç talepteki canlanmanın keskin olmamasının, gelecek dönemde de enflasyonu kontrol altında tutmaya devam edeceği belirtilen değerlendirmede, enflasyon beklentilerindeki düşüşe de dikkat çekildi. Değerlendirmede, beklenti anketi ağustos ayı ikinci dönem sonuçlarına göre, yılsonu enflasyon beklentilerinin, yılsonu hedefinin 2.4 puan üzerinde olmakla beraber, hedefe doğru hızla yaklaştığı işaret edildi.

Merkez Bankası değerlendirmesinde, mali disiplin önemine dikkat çekilirken, şöyle devam edildi:

“Mali disiplinin kalıcı bir biçimde sürdüreceği yolunda atılacak her adım ve bu yönde gelecek her yeni bilgi, enflasyonun kalıcı olması riskini gidererek en aza indirecek faktörlerdendir. Ağustos ayındaki gerçekleşmeler ve faiz dışı bütçe fazlası hedefine ulaşabilmesi için alınan ek tedbirler olumlu görünmekle birlikte, mali disiplin konusu hala kritik önemini korumaktadır. Özellikle kamu maliyesinde program dışı harcamalar yapılmaması, bütçe finansmanında dolaylı vergi ve gelir politikasının hedeflenen enflasyona uygun yürütülmesi, yılsonu enflasyon hedefine ulaşabilmesi açısından ön koşullar olmaya devam etmektedir.

Enflasyondaki kazanımların kalıcı olabilmesi yapısal reformlara dayanan disiplinli ve sürdürülebilir bir bütçe politikasına bağlıdır. Gelecek dönem enflasyon açısından iç talepteki gelişmelerle özel kesimin iç talepteki canlanma karşısındaki fiyatlama davranışı da dikkatle izlenmesi gereken faktörlerdendir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *