ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eserlerin ancak yüzde 14’ü çıkarılabildi Zeugma’dan yeterince faydalanamıyoruz

Eserlerin ancak yüzde 14’ü çıkarılabildi Zeugma’dan yeterince faydalanamıyoruz
YAYINLAMA: 31 Mart 2023 / 19.04
GÜNCELLEME: 31 Mart 2023 / 19.04
Dünyaca ünlü tarihi ve kültürel zenginliğe sahip Zeugma’daki eserlerin halen yüzde 14-20 civarındaki kısmının çıkarıldığı, bunun da yüzde 2’sinin müzede sergilenebildiği, diğer kısımlarından faydalanılamadığı ifade edildi. Mozaik Müzesi ve Zeugma Açık Hava Müzesi içinde bakanlığın çalışma başlattığı kaydedildi.

Zeugma’dan yeterince faydalanamıyoruz

Bayramı Gaziantep’te geçiren Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Arkeoloji Müzesinde incelemelerde bulundu. Tüzmen, Zeugma’dan çıkarılan mozaiklerle diğer eserleri inceledi. Bu arada Tüzmen’den önce müzeye gelen yerli turistlerin müzeye alınmaması tepkiyle karşılandı. Tüzmen müzedeki eserleri inceledikten sonra yaptığı açıklamada, Zeugma’dan yeterince faydalanılamadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

Eserlerin yüzde ikisi sergileniyor

“Zeugma’daki eserlerin halen yüzde 14-20 civarındaki bir kısmı çıkarılmış durumda. Bunun yüzde 2’si müzede sergilenebiliyor. Geri kalan kısmı sergilenemiyor. Çünkü uygun mekan yok. Dolayısıyla eksik bir tanıtım oluyor ve eserler turizme kazandırılamıyor. Konuyla ilgili Valilikle müşterek çalışma başlattık. Daha önce çıkarılan eserlerin turizme kazandırılması ve Zeugma’da kazı çalışmalarının devamı için gerekli çalışmalarımız sürüyor. Eserlerin Gaziantep’te sergilenmesi için bir müze yapılması konusunda bir çalışma başlattık. Ayrıca Zeugma’da da bir açık hava müzesi kurulması yönünde çalışmalarımız var. Bu çalışmalar için gerekli olan bir trilyon ödenek hazır. Zeugma’yı dünyaya çok daha iyi tanıtmamız ve turizme kazandırıp en iyi şekilde faydalanmamız gerek”

Kazılar sürecek

Zeugma’da 2004 yılında kazı çalışmalarının devam edeceğini belirten Tüzmen, hava şartları nedeniyle kazı çalışmalarına ara verildiğini, ancak önümüzdeki yıl ekip sayısı artırılarak çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *