ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Faizlerin silinmesiyle piyasalar canlanır 

Faizlerin silinmesiyle piyasalar canlanır 
YAYINLAMA: 08 Ağustos 2021 / 17.04
GÜNCELLEME: 08 Ağustos 2021 / 17.04

Vergi oranlarının aşağı çekilerek tabana yayılması ve kayıt dışının zamana yayılarak kayıt altına alınmasının şart olduğunu söyleyen uzmanlar, 58. hükümetin vergi konusunda hazırladığı tasarıyı desteklediklerini, ancak Nereden Buldun Yasası’nda kısmen düzenleme yapılarak zaman içerisinde uygulamaya konulmasının daha iyi olacağını söyledi. Herkesin kazancı oranında vergi vermesi ve tüm harcamalarını gider olarak göstermesi gerektiği ve adil vergi sisteminin şart olduğu görüşü savunuldu.

SMMMO Başkanı Bayram Hamiş, ekonomik krizin devam ettiğini, böyle bir dönemde piyasaları canlandıracak tedbirlerin alınması ve piyasaya hareketlilik kazandırılması gerektiğini ifade etti. Biriken vergi borçlarının faizinin anaparayı 2-3’e katladığını/aynı şekilde Bağ-Kur ve SSK primlerinin faizlerinin de ödenemeyecek durumda olduğunu söyleyen Hamiş, “Hükümet borçların faizini silip, ana parayı uzun vadeli taksite bağlayarak tahsil etmek istiyor. Bu yaklaşım mantıklı. Piyasalara hareketlilik getirir. Böylece yıllarca tahsil edilemeyen paralar tahsil edilir. Aslında vergisini faiziyle ödeyenlere haksızlık yapılır ama bir yandan da biriken alacakların tahsil edilememesi ayrı bir sorun. Bunun da çözümlenmesi gerek. Belki de her 5 yılda bir vergi affı çıkarılması bir kayıp, ama getirisinin götürüşünden daha fazla olacağı da ortada. Ama bu demek değil ki biz vergi affını savunuyoruz. Kesinlikle vergi affına karşıyız. Bunun ülke gündeminden kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Hamiş, geçmişe bir çizgi çekerek işe sıfırdan başlamanın daha faydalı olacağı fikrini savunarak, “Böyle bir başlangıç her kesimi rahatlatacaktır. Tahsil edilemeyen paralar hükümetin kasasına girecek. Dolayısıyla hükümetin vergi tasarısı şu an için olumlu. Burada dikkat edilmesi gereken konu vergi yasaları değişikliği yapılırken, kayıt dışı üzerinde de durulması. Tüm kesimler, aileleri de dahil yaptıkları harcamalarını gider olarak gösterebilmeli. Herkes vergiyi eşit olarak verebilmeli. Vergi oranları acil olarak aşağı çekilmeli. Asgari ücretli dahil düşük maaş alan tüm memurlar vergiden muaf tutulmalı” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *