ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Fakirleşme sürecek

Fakirleşme sürecek
YAYINLAMA: 27 Temmuz 2020 / 18.20
GÜNCELLEME: 27 Temmuz 2020 / 18.20

Türkiye'yi tarihinde görülmemiş ölçüde bir ekonomik iflasa sürükleyen DSP, MHP ve ANAP’ın oluşturduğu hükümetin, 2002 bütçesinde yoksulluğu daha da artıracağını ilan ettiğini vurgulayan CHP İl Başkanı Metin Çelikel, “Bu bütçe ile Türkiye rekor derecede küçülürken, yoksulluk dayanılmaz boyutlara ulaşacak, faiz ödemeleri tüm vergileri yutacaktır” dedi.

Bütçenin genel analizinde çalışanların, memurun işçinin gelirinin kısılacağını ama KİT ürünlerine yüksek oranda zam yapılacağını ifade' eden Çelikel, yatırımlara kaynak aktarılmayacağım ve KDV, akaryakıt tüketim vergisi, motorlu kara taşıtları vergi oranlarının yüzde 90'lara varan oranda arttırılacağını belirtti. Bütçe uygulaması sonucunda halkın alım gücünün düşeceğini ve fakirleşme oranının artacağını kaydetti. Çelikel, bu hükümetle artık hiçbir programın sürdürülemeyeceğini, ekonomiyi duvara toslatan, ülkeyi yoksullaştıran hükümete halkın güveninin kalmadığını vurguladı.

Çelikel, “Hükümet tutarsız, çarpık, IMF'ye tutsak politikaları ile Türkiye'yi Cumhuriyet tarihinin en derin ve yüksek enflasyon - ekonomik gerileme, işsizlik ve yoksullaşma ortamıyla karşı karşıya getirilmiştir. Yirmi yıldır izlenmekte olan rantiye kesimine endeksli, çoğu zaman sıcak paraya tutsak olmuş, kamu açıklarını denetlemeyen, yüksek faizli iç borçlanma ile günü kurtarmayı hedef alan politikaların bedelini toplumumuz çok ağır ödemektedir. Emeği, üretimi, sanayiyi umursamayan onların gelişmesini programına almayan hükümet IMF dayatması politikaları ile ülkeyi her geçen gün daha derin bir bunalıma taşımaktadır.”

Türkiye'nin üretimde böyle bir çöküntüyü, ekonomide böylesine bir küçülme ve bunalımı 2. Dünya Savaşı4ndan beri yaşamadığını dile getiren Çelikel. Türkiye'nin IMF ye 32 milyar dolar borcu ile dünyada en çok borçlu ülke konumunda bulunduğunu hatırlatarak, “Yeni borç alma olasılıkları karşısında yöneticilerin zil takıp oynamadıkları kaldı. Hayretle, ibretle, utançla izlemekteyiz. Her borçlanma yarınlarımızı ipotek altına alacak ve halka kan kusturacaktır. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Demokratik kuralların işletilerek mutlaka bu hükümetten ülkeyi kurtarmak gerek. Yarın çok geç kalınmış olabilir” diyerek erken seçim mesajı verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *