ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

GAP bölgesinde sulama başladı…

GAP bölgesinde sulama başladı…
YAYINLAMA: 12 Aralık 2021 / 17.02
GÜNCELLEME: 12 Aralık 2021 / 17.02
Şanlıurfa, Harran ve Akçakale ovalarına Atatürk baraj gölünden su taşıyan tünelden ilk su Şanlıurfa’ya ulaştı. 15. Bölge Müdürü Mustafa Özgür, yaptığı açıklamada, çiftçilerin sulama için gerek duyduğu suyun ihtiyaç doğrultusunda ovalara verilmeye başlanacağını söyledi.

Şanlıurfa, Harran ve Akçakale ovalarında, GAP Sulama Projesi kapsamında ilk kez 1995 yılında Atatürk Barajı gölünden alınan suyu taşıyan 26.5 km uzunluğunda ki T-1 Tüneli aracılığıyla su verildiğini belirten Özgür şöyle dedi: “Böylece kuru tarım yapılan 118.000 hektar alanda sulu tarım yapılmaya başlandı. Her yıl sulama birliği ve çiftçilerden gelen talepleri değerlendirerek, ovalara su vermeye başlıyoruz. Bu sezonda ovalara saniyede 40 m3 vermeye başladık. Miktarı, gelen talep doğrultusunda belirliyoruz. Ayrıca bu yıl yağışlar da iyi gittiği için sulamaya geç başladık. Su depoları yakınlarda bulunan vatandaşları da kanallara müdahale etmemesi konusunda uyarıyoruz. Bölgedeki en büyük korkumuz da suyun bırakılması sonrasında çiftçilerin bilinçsiz tüketimi nedeniyle toprakta tuzlanma meydana gelmesidir.

Özgür, kış sulamasına başlanmadan önce sulama kanalı ile kanaletleri bakıma alarak temizlediklerini ifade ederek, “Çiftçilerimiz hasat dönemi sonuna kadar su sıkıntısı çekemeyecekler. Bölgede en fazla suya Temmuz’da ihtiyaç duyulur. Gerekli olan su miktarı saniyede 120 m3 tür” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *