ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep bitmiş…

Gaziantep bitmiş…
YAYINLAMA: 26 Nisan 2022 / 14.26
GÜNCELLEME: 26 Nisan 2022 / 14.26
5 Ekim 2002 tarihinde meydana gelen ölümlü trafik kazasının sana bir gün bile tutuklanmadı. İlk duruşmaya olaydan tam sekiz ay sonra 20 Mayıs 2003 tarihinde çıktı. 2 Temmuz’da yapılan ikinci duruşmanın ardından davanın görülmesi, 20 Ocak 2004 yılına bırakıldı.

Mahkeme hakimi, tarih konusundaki şaşkın bakışları üzerine, gelinen noktayı şu sözlerle özetledi: Gaziantep bitmiş.

Gaziantep’te ekonomik sorunlara paralel olarak artan işsizlikten kaynaklanan suç oranlarındaki artış, mahkemelerin ağır bir dosya yükü altına girmesine ve adaletin geç tecelli etmesine yol açıyor. Bir mahkemede hakimin ortalama günde 30, yılda 750 dosyaya bakması gerekirken, bu sayının üç kat arttığı ve hakimlerin bu kadar ağır dosya yükü altında sağlıklı karar vermesinin imkansız olduğu vurgulandı. Dosya sayısı sürekli artarken personel sayısındaki yetersizliğini işleri iyice aksattığı, büyük bir yoğunluk yaşanan asliye ceza mahkemelerinin sayısının acil olarak artırılması gerektiği ifade edildi.

Bir hakim günde

80 dosyaya bakıyor

Adalet Bakanlığı’nın genelgesine göre, bir hakimin günde ortalama 30 dosyaya bakması gerektiği, ancak hemen her mahkemede bu rakamın 70’ten aşağı düşmemek kaydıyla 90’ı bulduğu belirtildi. Bir hakimin yılda 750 dosyaya bakması gerekirken, dosyaların çokluğu nedeniyle duruşma tarihlerinin en erken altı ay sonraya, bazı mahkemeler 2004 yılının şubat ayına kadar gün verildiği öğrenildi. Davaların önemli bir kısmını karşılıksız çek davalarının oluşturduğu kaydedildi.

Gaziantep’te 23 mahkeme var

Gaziantep’te halen üç tane ağır ceza Mahkemesi, altı tane asliye ceza Mahkemesi, beş tane asliye hukuk Mahkemesi, dört tane Sulh Mahkemesi İle birlikte birer tane icra tetkik, tapu kadastro ve iş Mahkemesi bulunduğu belirtildi. Mahkemeler arasında en fazla yoğunluğunu asliye ceza mahkemelerinde yaşandığı, mevcut sayıya en az dört mahkeme daha eklenmesi gerektiği vurgulandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *