ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep nüfusuna oranla en fazla motosiklet bulunan kent durumunda

Gaziantep nüfusuna oranla en fazla motosiklet bulunan kent durumunda
YAYINLAMA: 03 Nisan 2024 / 12.11
GÜNCELLEME: 03 Nisan 2024 / 12.11

69 bin otomobile karşılık 51 bin motosiklet var

Nüfusuna oranla Türkiye genelinde en fazla motosikletin Gaziantep’te bulunduğu, gürültü ve çevre kirliliğine neden olan motosikletler yüzünden her yıl meydana gelen yüzlerce trafik kazasında insanların yaşamını yitirdiği veya sakat kaldığı vurgulandı. Gaziantep'te 68 bin 850 otomobile karşılık, 51 bin 432 kayıtlı motosiklet bulunmasının ürpertici olduğu ifade edildi.

Ana arterlerde cirit atıyorlar

Bir dönem ana arterlere girişi yasaklanan motosikletlerin son zamanlarda denetimlerin gevşetilmesi yüzünden ana arterlerde cirit atmasından yakınan vatandaşlar, “Motosikletler susturucu takmadıkları gibi girmesi yasak olan ana arterlerde cirit atıyor. Kent merkezinde meydana gelen trafik kazalarının en önemli nedenlerinden biri motosikletler” dedi.

Vatandaşlar, “Çevreye ve insanlara bu kadar çok zarar veren araçlara neden müsamaha gösterildiğini anlamak mümkün değil” diye konuştu.

Her 3 taşıttan biri motosiklet

Gazianteplilerin ayaklarını yerden kesmek için tercih ettikleri motorlu taşıtlar içinde motosiklet önemli yer tutuyor. GAP’ın sanayi ve ticaret merkezi konumundaki ilde 68 bin 850 otomobile karşılık 51 bin 432 motosiklet var. Devlet istatistik enstitüsü verilerinden derlenen bilgiye göre Gaziantep’te 68 bin 850 otomobil, 4 bin 916 minibüs, 19 bin 63 kamyonet ve 51 bin 432 motosiklet bulunuyor.

Gaziantep'in en gözde ulaşım aracı

Gaziantep’in motorlu kara taşıtı varlığının yaklaşık yüzde 33’ünü motosiklet oluşturuyor. Bir başka ifadeyle ildeki her 3 motorlu kara taşlarından biri motosiklet. Motosiklet il trafik komisyonunun aldığı kararla kent merkezindeki ana caddelerden uzak tutulsa da özellikle kenar semtlerde, ilçelerde ve köylerde yaşayan vatandaşlar için en gözde ulaşım aracı olmaya devam ediyor. Ulaşım sorununu motosikletle çözen Gaziantepliler motosikletleriyle insan yanında her çeşit yük taşıyarak ekonomik kazanç da elde ediyorlar.

Yoksulluktan kaynaklanıyor

Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Salman Çelikadam, motosikletin otomobile oranla daha ekonomik olmasına karşılık güvenli olmadığını söyledi. Gaziantep'te motosiklet tercihinin hâlâ yaygın olmasının bu konuda bir araştırma olmamakla birlikte ekonomik nedenlerden kaynaklandığını tahmin ettiğini belirten Çelikadam, “Zengin olup da otomobil yerine motosiklete binen olduğunu sanmıyorum” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *