ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep'in hiçbir zaman gazilik madalyası olmadı

Gaziantep'in hiçbir zaman gazilik madalyası olmadı
YAYINLAMA: 21 Eylül 2023 / 16.44
GÜNCELLEME: 21 Eylül 2023 / 16.45
Gaziantep’in bir “Gazilik madalyası bulunduğu ve bu madalyanın kaybolduğu şeklinde ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu belirten Gaziantep eski Belediye Başkanlarından Esat Kaya Turgay konunun İstiklal madalyası olayı ile karıştırıldığını söyledi. Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Uygun’da bu tartışmaları son derece gereksiz ve yersiz bulduğunu vurgularken, “1946’dan beri tüm belediye başkanlarını yakından tanıdım ve hemen hepsinin makamına defalarca gidip geldim. Ne madalya gördüm ne de bir madalyanın varlığından söz edildiğini duydum” dedi.

İki Gazilik unvanı var

Türkiye’de yalnızca iki gazilik unvanı verildiğini, bunlardan birinin Atatürk’e, diğerinin de Antep’e verilmiş gazilik unvanları olduğunu kaydeden Turgay, “Her iki gazilik unvanı da yasayla verilmiştir, bunlar birer unvan olup, madalya olması söz konusu değildir” dedi.

İstiklal madalyası ile karıştırılıyor

Esat Kaya Turgay, Gazilik unvanı ile İstiklal Madalyası olayının birbirinden tamamen farklı olduğuna dikkat çekerek, “İstiklal madalyaları savaşta cephede veya cephe gerisinde savaşmış kişilere verilmiştir. Örneğin Gaziantep’te Dr. Mecit Barlas’ın hastanesinde bir protokol defteri vardı. Cephede yaralanıp buraya gelenlerin adı o deftere kaydedilmişti. Savaştan sonra bu defterden ismini bulup, kendisinin o şahıs olduğunu kanıtlayanlara İstiklal Madalyası verildi” dedi.

Maraşlılara İstiklal Madalyası verildi

Kahramanmaraş’ın tek İstiklal Madalyası bulunduğunu da vurgulayan Turgay, savaştan sonra meclis tarafından Maraş’ta kaç kişi savaşa katılmıştır diye sorulduğunda, Maraş’ın “Burada savaşa katılmayan kimse kalmamıştır” yanıtını vermesi üzerine, Maraş’a tüm Maraşlılar adına tek İstiklal Madalyası verildiğini belirtti.

Şimdiye kadar böyle bir madalya görmedim

Gaziantep’in Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Uygun’da madalya konusuna açıklık getirirken, “1946 yılından beri hemen tüm belediye başkanları yakın dostum olmuş ve makamlarında ziyaret etmişimdir. Şimdiye kadar ne böyle bir madalya gördüm ne de varlığından söz edildiğini duydum. Yalan yanlış birtakım iddialarla insanlar boş yere meşgul ediliyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Antep gazilik unvanını hak eden kenttir

Uygun gazilik unvanının Antep’e Kurtuluş Savaşı Meclisi tarafından verildiğine dikkat çekerken, “Bu unvanın Kurtuluş Savaşı Meclisi tarafından verilmiş bir unvan olması önemli. Yani Gaziantep gazilik unvanını hak ederek alan bir kenttir. Bunun madalyası olur mu? Oysa Maraş 1973 yılında Kahraman, Urfa’da daha sonra Şanlı unvanını politik nedenlerle almışlardır” şeklinde açıklamada bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *