ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep'in kültür envanteri hazırlanıyor

Gaziantep'in kültür envanteri hazırlanıyor
YAYINLAMA: 24 Haziran 2024 / 15.48
GÜNCELLEME: 24 Haziran 2024 / 15.48

Vali Lütfullah Bilgin, Gaziantep'teki tarihi ve kültürel eserleri korumak için "kültür envanteri" hazırladıklarını belirtti.

Bilgin, yaptığı açıklamada, envanterin, Gaziantep'in tarihi ve kültürel dokusunun belirlenmesinde, tescilinde ve korunmasında temel kaynak olacağını bildirdi.

Gaziantep'te şehircilik ve sanayileşme alanında önemli adımlar atılırken tarihi ve kültürel dokunun korunmasına büyük özen gösterildiğini kaydeden Bilgin, envanter çalışmasıyla tarihi ve kültürel eserlere iliş kin bilgilerin güncelleneceğini ve kitap haline getirileceğini ifade etti.

Gaziantep'teki tarihi ve kültürel eserlerin belirlenmesi ve korunması için İl Özel İdare Müdürlüğü bütçesinden ayılan ödenekle ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Bilgin, şöyle konuştu: "Tarihi Gaziantep Kalesi'nin sur ve burçlarının restorasyonu, kazı çalışmaları, galeri temizliği ve bakım çalışmaları için 1 trilyon 500 milyar lira kaynak sağlandı. Kaleyi turizme açmak için aralıksız çalışıyoruz.

Dünyaca bilinen Zeugma Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları için 325 milyar lira ayırdık. Bu ödenekle Dionisos Villası üzerinde çalışıldı, kıyı koruma bandı inşa edildi. Zeugma antik kentindeki çalışmalarımız, gelecek yıllarda da devam edecek."

Gaziantep'in, sanayi ve ticarette kaydettiği gelişmeyi turizmde de sağlayabilmesi için öncelikle bir mozaik müzesine ihtiyacı olduğunu belirten Bilgin, bu eksikliğin giderilmesi için 2 trilyon 900 milyar lira ödenek ayırdıklarına dikkati çekti. Ödenekle, 1992 yılında kültür merkezi olarak projelendirilen ve bir türlü tamamlanamayan hizmet binasının müzeye dönüştürüldüğünü ifade eden Bilgin, "Zeugma mozaiklerini burada sergileyeceğiz. Depolarda bekletilen 800 metre mozaik burada sergilenecek. Böylece ilimiz bugün dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Tunus'taki Bardo Müzesi'ne eşdeğer bir mozaik müzesine kavuşacak. Sonraki yıllarda yapılacak kazılarda elde edilecek mozaikler de burada sergilenince Gaziantep, dünyanın en büyük mozaik müzesine sahip olacak" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *