ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep’in sağlıkta da notu kırık çıktı

Gaziantep’in sağlıkta da notu kırık çıktı
YAYINLAMA: 09 Mart 2022 / 14.11
GÜNCELLEME: 09 Mart 2022 / 14.11
Eğitim ve kişi başına düşen gelir bakımından gerilerde yer alan Gaziantep, ölüm de birinci sıraya yerleşti

Son yıllarda kalp ve damar hastalıklarında sıklığın giderek arttığı Gaziantep’in erken ölüm de Türkiye’de birinci sırada bulunduğu açıklandı. Gelir düzeyi, gelir adaletsizliği ve eğitimde seviye düşüklüğü ile ünlenen Gaziantep’in böylece sağlıkta da notu kırık çıktı.

A’dan Z’ye adlı televizyon programı ile özellikle kadınların yakından tanıdığı Esra Ceyhan‘ın Gaziantepli kadınlarla buluştuğu toplantıda, Gaziantep ile ilgili önemli bir gerçek daha ortaya çıktı. Ceyhan’ın programına konuk olan diyet uzmanı dr. Ender Saraç, Türkiye’de insan ömrünün en kısa olduğu kentin Gaziantep olduğunu açıkladı.

Mutfağınız çok ağır

Gaziantep Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen programa çok sayıda kadın izleyici katılırken, Esra Ceyhan‘ın konuğu olan diyet uzmanı Dr. Ender Saraç, Gaziantep’in kardiyoner hastalıklar yönünden Türkiye’de insan ömrünün en kısa olduğu şehir olduğunu belirtirken, bunda Gaziantep mutfağının önemli olduğuna dikkat çekti.

Kalp ve damar hastalıkları yaygın

“Türkiye’de insan ömrünün en kısa olduğu illerin başında Gaziantep’in gelmesinin en önemli nedeni çok zengin olan mutfağınız. Ancak insanlar bu konuda çok dikkatli olmalı. Dolu mideyle kesinlikle yatağa girilmemeli. Yemek yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenmeli. Mesela kırmızı etle ekmek aynı günde aynı oranda tüketilmemeli. Biri birinden az olmalı. Tatlı ve meyve yemeğin hemen üstüne değil, yemekten 2 saat sonra gelmeli. Bol bol yeşil çay tüketilmeli” dedi.

Eğitim ve gelir düzeyi önemli

Gaziantep insanın uzun yaşamamasının çarpıcı bir saptama olduğunu belirten uzmanlar beslenme alışkanlığının eğitim ve gelir düzeyi ile yakın ilişkisine dikkat çekerken, Kentte sağlıklı beslenme bilinci yok. Bol yağlı ve etli yemekler tercih edilirken sebze tüketimi son derece geride kalmış. Oysa, batı kentlerinde sebze tüketimi ön plandadır. Bu beslenme alışkanlığını mutlaka terk edilmesi gerekir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *