ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep’te kaçak iki katrilyon TL dolaşıyor

Gaziantep’te kaçak iki katrilyon TL dolaşıyor
YAYINLAMA: 18 Mart 2022 / 15.06
GÜNCELLEME: 18 Mart 2022 / 15.06
Gaziantep’te son Captagon olayı ile birlikte, kent ekonomisinde 1 milyar $, yani yaklaşık 2 katrilyon TL kaçak para dolaştığı bildirildi.

Kentte birkaç tane uyuşturucu imalathanesi ile kaçak yakıt rafinerilerinin ortaya çıkarıldığına dikkat çekilirken, bu durumun kentteki kaçak oranının ne kadar büyük rakamlara ulaştığının bir göstergesi olduğu vurgulandı.

Gaziantep lojistik merkez

değil, aktif eylem merkezi

Üst düzey bir bürokrat, Gaziantep’in uyuşturucu ve terör olaylarında yalnızca lojistik merkez olarak kullanıldığı şeklindeki bilginin yanlış olduğunu dikkat çekerken, “Çok zengin gelir grubu ile çok fakir gelir grubunun bir arada bulunduğu Gaziantep gibi bir kentin yalnızca lojistik merkezi olarak kullanılması mümkün değil. Çünkü buradaki çok yoksul insanlar terör örgütleri ve uyuşturucu şebekeleri için bulunmaz bir nimet. Uyuşturucu çeteleri ve Hizbullah gibi örgütler Gaziantep’te yıllardan beri çeşitli eylemler gerçekleştirmiş, Hizbullah onlarca insanı öldürüp betona gömmüş, uyuşturucu şebekelerinin imalathaneleri ortaya çıkmıştır. Yani, örgütler ve çeteler kenti yalnızca lojistik merkezi olarak kullanmayıp, aynı zamanda aktif eylem merkezi haline getirmiş” diye konuştu.

Uyuşturucu imalathaneleri kurulmuş

Gaziantep’te esrar hammaddesi olan hint kenevir ekiminin son derece yaygın olduğuna dikkat çeken yetkili, Afganistan’dan getirilen veya imal edilen eroinin Gaziantep üzerinden Avrupa ve ABD’ye, Captagon gibi uyarıcı ilaçların da Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelerden getirilerek Arap ülkelerine satıldığını belirtirken, “Gaziantep ciddi anlamda uyuşturucu geçiş noktası olan bir kent. Elbette trafik bu kadar yoğun olunca, işin boyutu kentin merkezinde imalathane kurarak üretim yapmaya kadar götürüyor. Son birkaç yılda üç tane uyuşturucu imalathanesi ortaya çıkarıldı” dedi.

Yakıtın %50’si kaçak

Gaziantep’te tüketilen yakıtın yüzde ellisinin kaçak olduğunu hatırlatan yetkili, “Kentte kaçan boyutları tahminlerin çok üzerinde. Bir kentte tüketilen akaryakıtın yüzde ellisinin kaçak yollardan geliyor olması, ortada ne kadar rahat döndüğünün en önemli göstergesi. Kaçak yakıtı getirmekle yetinmeyip, kentin birçok yerine rafineri kurarak yakıt türevleri üretmeye kalkışıyorlar. Operasyonlar sırasında ilkel koşullarda çalışan birçok kaçak akaryakıt rafinerisi ortaya çıkarıldı. Durum böyle olunca, kentte kaçak dolaşan para miktarı yasal olarak dolaşan paradan neredeyse daha fazla” şeklinde tespitte bulundu.

Yoksulluk, terör ve uyuşturucu

örgütleri için iyi bir fırsat

Hizbullah, gibi terör örgütlerinin de Gaziantep’i yalnızca lojistik değil, aktif eylem merkezi olarak kullandığını hatırlatan yetkili şöyle konuştu: “Hizbullah yıllarca Gaziantep’te bir çok bombalama ve kundaklama olayı gerçekleştirmiş. Hizbullah yıllarca insanları öldürüp beton çukurlara gömmüş, ama bunlar uzun süre kontrgerilla eylemi diye geçiştirilmiştir. Oysa gerçeğin öyle olmadığı ortaya çıktı. Sonuçta, Gaziantep çok geniş yoksul kesimi ile terör ve uyuşturucu örgütleri için bulunmaz bir yer.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *