ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gecekondulaşma ve kaçak yapılar kentleri oturulmaz duruma getirdi

Gecekondulaşma ve kaçak yapılar kentleri oturulmaz duruma getirdi
YAYINLAMA: 28 Mayıs 2023 / 22.42
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2023 / 23.16
İnşaat mühendisleri Odası’nın altıncı olağan genel kurulu yapıldı. İnşaat mühendisleri Odası’nın sakin geçen kongresine Serdar Uygur başkanlığında tek listeyle gidildi.

Toplantıda kentteki çarpık yapılaşma ve yeşil alanların yetersizliği üzerinde durulurken, mühendislerin kentleşme de ve sağlıklı yapılanmada önemli rolünün bulunduğu vurgulandı.

Her türlü yapılar denetim altına alınmalı

Büyükşehir belediye meclis salonunda yapılan İMO‘nun altıncı olağan genel kurulu Büyükşehir belediyesi eski Genel Sekreteri Ali İhsan Sofuoğlu, Şahinbey belediye başkan yardımcısı Mehmet Çete, elektrik mühendisleri odası başkanı Erol Karabay ile yönetim kurulu üyeleri ve mühendisler katıldı. Büyük ilgi gören genel kurulun divan başkanlığını Esat Kaya Turgay yaptı. Toplantının açılışında konuşan İMO başkanı Serdar Uygur, 1950 yıllarında başlayan gecekondulaşma ve kaçak yapılaşmanın, kentleri oturulmaz duruma getirdiğini belirterek, her türlü planlamadan ve teknik denetimden yoksun yapı stokunun denetim altına alınması için tasarım evresinden başlayarak üretim evrelerinin tümünde etkin denetim uygulaması gerektiğini açıkladı.

2001 yılının 9 aylık döneminde %9 küçülme oldu

Üretici sektörlerin yenilenmemesini devlet ve özel sektör yatırımlarının durmasının, ranta dayalı anlayışın ekonomiye hakim olmasını, inşaat sektörünün sürekli gerilediğini ifade eden Uygur sözlerini şöyle devam etti:

“1994 yılından 1999 yılına kadar inşaat sektörü %3.2 oranında küçülmüştür. İnşaat sektörünün çöktüğü bir ülkede üretim ve yatırım durur, kalkınma durur, mühendislik faaliyetleri olmaz, mühendisler işsiz ve aç kalır. Biz bu yıla kadar kamu kesiminde çalışan meslektaşlarımızın aldığı ücretlerin son derece az olduğunu, yoksunluk sınırının altında kaldığını sürekli olarak söyledik. Yangın yerine dönen ülkemizde mühendislik ve müteahhitlik kuruluşları da işsiz kalmış, mühendislik büroları ve Şantiyeler kapatılmış, serbest çalışan meslek Taşlar işsizlik ve açlık sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Ülkemizde araştırma geliştirme konuları bu bağlamda ülke gündemini dışına çıkarılmıştır. Bugün gelişmiş ve Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde, 1000 kişiden 311’i bilgisayar kullanırken, bu sayı Türkiye’de 23 kişi. Yine 10.000 kişiden sekiz yüzü internet kullanırken ülkemizde 10.000 kişiden 14’ü internet kullanıyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *