ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Geciken bilgi, ülkenin kaderini değiştirir

Geciken bilgi, ülkenin kaderini değiştirir
YAYINLAMA: 09 Ekim 2023 / 19.10
GÜNCELLEME: 09 Ekim 2023 / 19.15
DİE ve GSO işbirliğiyle düzenlenen İstatistik Günü’nde doğru bilginin önemine ve bilginin doğru zamanda değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Vali Lütfullah Bilgin, DİE’nin bilgilerinin yarınlarımızı etkilediğini, bilgilerin doğruluğunun çok önemli olduğunu belirtirken, DİE Bölge Müdürü Ahmet Tan bilgiye ulaşmanın zorluğunu, GSO Başkanı Nejat Koçer de geç kalan bilginin ülkenin kaderini değiştirdiğini vurguladı.

Doğru ya da yanlış bilgiler yarınlarımızı belirliyor

GSO’da düzenlenen İstatistik Günü’nde konuşan Vali Lütfullah Bilgin, bilgilerin doğru olmasının çok önemli olduğunu, alınacak kararların DİE’nin rakamlarına göre yapıldığını, doğru bilgi konusunda çok hassas olunması gerektiğini söyledi. Kararların doğru olmasının yarınlarımızın istenilen şekilde gerçekleşmesine katkı sunacağını belirten Bilgin, “DİE’nin aldığımız bu kararlar ya kendi hayatımızı ya içinde bulunduğumuz kurumu ya da devletimizin yarınlarını ciddi bir şekilde etkiliyor. O zaman kararların doğru ve isabetli olması yarınlarımızın daha istenilen şekilde olması anlamına geliyor. Bu kararın doğru olabilmesi için üç ana faktör var. Karar alanın yeteneği, karar verenin tecrübesi, bütün bu kararları etkileyecek mevcut olan bilgilerin doğruluk derecesi. O zaman biz kamu yöneticileri kamuyla ilgili kararlar aldığımızda elde ettiğimiz bilgilerin sağlıklı ve doğru olması, kamudan etkilenecek herkesin yarınlarının olumlu veya olumsuz etkileneceği anlamına geliyor. O nedenle elde edilen bilgilerin doğruluğu çok önemli” diye konuştu.

Tarafsız bilgiler toplumların geleceği için önemli kaynaklardır

“Bağımsız ve tarafsız olarak üretilen istatistiki bilgiler, toplumların gelişmesi ve geleceğinin tasarlanması bakımından önemli kaynaklardır” diyen DİE Bölge Müdürü Ahmet Tan, Gaziantepli hemşerilerimiz kurtuluş yıllarında gösterdikleri gayret ve girişimci ruhlarını, bugüne kadar sürdürerek ilimizi, bölgesinin sanayi ve ticaret merkezi konumuna getirmiş ve kalkınmada model kent yapmışlardır.

DİE’nin 26 Bölge Müdürlüğü ilim ve bilgi zaferini elde etmek için çaba göstermektedir” şeklinde açıklama yaptı.

Bilginin doğruluğu kadar güncelliği de önemli

Gaziantep, Adıyaman ve kilis'te istatistik çalışmalarının devam ettiğini belirten tan, “5 katlı binamızda 45 personel ve bir araçla yürütüyoruz. Bilgi toplamak, almak ve derlemek kolay bir iş değildir. Bazen kolunuzdan tutup dışarı atılır hız. Bazen kapıdan dışarı atılır kız. Ancak hiçbir zaman işimizi aksatmayın az. Bizleri ilim ve bilgi zaferine ulaşmak istiyoruz. Bizler gönlümüzü herkese açmak istiyoruz. Kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve özel teşebbüs temsilcileriyle işbirliğine sonuna kadar varız. Kurum olarak bu desteğe ihtiyacımız var. Daha çok destek, işbirliği ve olumlu çalışmaları ortaya çıkaracaktır” dedi.

Gaziantep'in mağduriyeti geç kalan bilgiden kaynaklandı

Bilginin doğruluğu kadar zamanının da önemli ve güncellenmeyen bilginin yanlışlıklara neden olduğunu belirten GSO Başkanı Nejat Koçer, “Bazen geç kalan bilgilerin ülkenin kaderini ya da bir teşvik yasasını ne kadar değiştirdiğinden de söz etmek istiyorum. Teşvik yasasında DİE’nin hazırladığı son 2 yıl önceki bilgilerle yola çıkıldı. Gaziantep bin 593 dolarla bunun dışında kaldı. Böylesine önemli ve hayati bir konuda güncel daha güncel bilgilerle bizim teşvik yasasını ortaya çıkartmamız ve en azından bir önceki yılın rakamlarıyla Türkiye’deki illerin teşvik sıralamasını yapmamız çok daha mantıklıydı. Bu açıdan böylesine hayati koruda DİE’nin rakamlarının çok güncel olarak hükümet tarafından kullanılması da bizim temennimizdir” diye konuştu.

Kriterler bugünün Türkiye’si için olmalı

Bugüne kadar DİE ile il bazında kurumsal anlamda iş birliklerinin istenilen noktada olmadığını, ancak her konuda işbirliğine hazır olduklarını belirten Koçer, “Bundan sonra her türlü araştırma, geliştirme, toplantı faaliyetlerinde DİE’nin yanında destekçisi oluruz. Ben DİE’nin kullandığı kriterlerin birçoğunu Türkiye’nin bugününe göre değişen yüzüne göre, değişmesi gerektiğine inanıyorum. Alınan kriterler 15-20 yıl öncenin Türkiye’si için geçerli olabilir. Ama bugün bu kriterlerin günün koşullarına göre değiştirilmesinde de fayda var. Çünkü reel sektör tarafından, sanayi tarafından da bunları daha iyi şekilde görmek istiyorum” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *