ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gelir dağılımındaki adaletsizlik korkutuyor

Gelir dağılımındaki adaletsizlik korkutuyor
YAYINLAMA: 25 Haziran 2021 / 15.41
GÜNCELLEME: 25 Haziran 2021 / 15.41
Türkiye'de gelir dağılımındaki adaletsizliğin belirgin hale gelmesinin tehlike olduğuna dikkat çeken uzmanlar, soruna acil çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekti. Hükümetin bu konuda kararlı hareket ederek adaletsizliği önlemesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, aksi halde bu durumun ileride önü alınamaz olumsuzluklara yol açabileceğini açıkladı.

Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Aktaş, Türkiye’de gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderek tehlike oluşturduğunu, buna rağmen hiçbir önlem alınmamasının düşündürücü ve kaygı verici olduğunu söyledi. Bugüne kadar iktidara gelen hükümetlerin konuyla ilgili ciddi çalışma yapmadığını hatırlatan Aktaş, “Türkiye’de işsizlik sürekli artıyor. Bunun yanı sıra insanlar arasında gelir dağılımındaki adaletsizlik sürekli artıyor.

Tehlikeli bir süreç başlamış ve devam ediyor. Ama sorunla ilgilenen yok. İleride yaratacağı tehlikeyi kimse dikkate almıyor. Aslında bu tehlikeli gidişin sonunda sosyal patlama ve isyan gibi olumsuzlukların olması kaçınılmaz. Yönetenler bunun bilincinde olmak zorunda. Ülkede yaşayan herkes bundan sorumluluk duymalı. Kimse bana ne diyemez. Olaylara seyirci kalınamaz. Sonuçta bunun sıkıntısı herkese yansıyacak. Herkes gelişmelerde olumsuz etkilenecek. Onun için tehlikeli gidişe engel olunmalı” dedi.

Gelir dağılımındaki adaletsizliğin önlenmesi ve işsizliğin giderilmesi için öncelikli olarak üretimi artıran ve istihdam yaratan tedbirlerin alınması gerektiğini açıklayan Haşan Aktaş, “Üretime ağırlık verilmeli. Üretim, dağlımı düzeltecek şekilde yönlendirilmeli. Dolaylı vergi oranları düşürülmeli, kayıt dışılar kayıt altına alınmalı. İşçi, memur, asgari ücretli, gibi dar gelirli kesimlerden gelir vergisi kaldırılmalı. SSK primi indirilmeli. Vergi tabana yayılmak ve oranlar düşürülmeli” şeklinde konuştu.

Öte yandan kangren haline gelen gelir dağılımındaki adaletsizliğin çözümünün sosyal demokrat partilerin iktidarı ile mümkün olacağını söyleyen YMMO Başkanı Haşan Aktaş, “Devletin tüm gelirleri iç ve dış borca gidiyor. Dolayısıyla kısa dönemde gelir dağılımını düzeltici tedbir alamıyor. Kısa dönemde vergi oranlarını düşürme gibi riski göze alamıyor. Kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alamıyor. Asgari ücreti vergi dışı bırakamıyor. Aslında bunların yapılması gerek. Ama bunu yapacak ne cesaret, ne de becerileri yok” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *