ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gelirine göre en fazla vergiyi asgari ücretli ödüyor

Gelirine göre en fazla vergiyi asgari ücretli ödüyor
YAYINLAMA: 08 Temmuz 2024 / 10.25
GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2024 / 10.25

1 Ocak 2005'ten itibaren geçerli olacak asgari ücretin açlık sınırının altında olmaması gerektiğini belirten DİSK Bölge Başkanı Muzaffer Subaşı, "Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı ve en düşük memur maaşı kadar olmalı" dedi.

490 Milyon lira kazanamayan aç

Türkiye'de açlık sınırının 490 milyon lira olduğunu hatırlatan çalışan ve ailesini geçindirmek zorunda olan bir insana açlık sınırının altında bir ücret vermenin toplum vicdanını rencide edeceğini belirten Subaşı, " DİE’den alınan Kasım 2004 fiyatları baz alınarak yapılan araştırmada, çalışan tek kişinin aylık gideri 851 milyon 720 bin lira. Açlık sınırı ise 635 milyon 376 bin lira olarak saptandı. Bu devletin kendi kurumunun yaptığı açıklama. Oysa biz Kasım ayı değil daha önceki aylarda yapılan açlık sınırını göz önünde bulundurduk. Yani ülke şartlarını, işverenin içinde bulunduğu şartları da göz önüne alarak devletin açıkladığı rakamları aşağı çektik. Bu rakam da 490 milyon lira. Düşünün bir ülkede 490 milyon lira para kazanamayan insan aç" diye konuştu.

Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı

Ülkemizde gelirine göre en fazla verginin asgari ücretliden alındığını, DİSK olarak defalarca asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını önerdiklerini ve bu önerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Subaşı 1 Ocak 2005 tarihinde geçerli olarak asgari ücret için Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına başladı. DİSK olarak biz asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını ve en düşük memur maaşı kadar olmasını istiyoruz. Şu anda brüt 444 milyon, net ise 318 milyon olan asgari ücretin tek kalem olarak en düşük memur maaşı olan 525 milyon lira olarak belirlenmesi gerekmektedir. Türkiye'de açlık sınırı 490 milyon, yoksulluk sınırı 1 milyar 500 milyon civarında olduğuna göre asgari ücretin en düşük memur maaşı olan 525 milyon olması gerçekçi olacaktır şeklinde açıklama yaptı.

Asgari ücret ülkedeki yaşam şartlarına göre belirlenmeli

Subaşı, "Asgari ücretle çalışan işçinin ya sendikalı olması sağlanmalı, ya da karnını doyuracak bir ücretin belirlenmesi gerekmektedir. "Asgari ücreti tespit ediyoruz' deyip işçiye sadaka verilmemeli. Asgari ücret ülkedeki yaşam şartlarına göre belirlenmeli. Asgari ücret kesinlikle vergi dışı bırakılmalıdır" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *