ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Güneş enerjisini soğutucu olarak kullanabiliriz…

Güneş enerjisini soğutucu olarak kullanabiliriz…
YAYINLAMA: 18 Mart 2022 / 15.07
GÜNCELLEME: 18 Mart 2022 / 15.07
Temiz enerjiler konulu bir konferans veren Prof. Dr. Engin Türe, bütün büyükşehirlerde olduğu gibi Gaziantep’te de hava kirliliği yaşandığını belirtti.

Fosil yakıtlar zararlı

Gaziantep Üniversitesi, Makine Mühendisliği konferans salonda temiz enerjiler konulu bir konferans veren haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Türe, hava kirliliğinin göz ve üst solunum yollarında iltihaplanma, akciğer hücrelerinin tahribi ve fonksiyon azalması, kalp damar hastalıklarında artış, sinir sisteminde bozukluk gibi bir çok hastalığa neden olduğunu söylerken, “Termik santrallerde üretilen elektriğin hesabı yapılırken, çevreye verdiği zarar gözönüne alınmıyor. Bu tür enerji santrallerinin çevreye verdiği zarar da göz önüne alınırsa, güneş, rüzgâr gibi doğal enerji kaynaklarının daha ucuza mal olduğu ortaya çıkar. Çünkü fosil yakıtlar çok zararlı” diye konuştu.

AB’de, 1978’den bu yana

nükleer santral yapmıyor

Nükleer santrallerin enerji üretmekten çok tükettiğini kaydeden Töre, nükleer enerji ile üretilen elektriğin üç-dört cent iken 11 cente çıktığını ifade ederek, “ABD, 1978’den beri nükleer santral kurmuyor. Çok yararlı bir şey olsa adamlar aptal mı kurmaya devam ederler. Gelişmiş ülkelerin hiçbiri nükleer santral kurmuyor. Zaten nükleer santral Türkiye gibi ülkeler için işte avantajı değil. Çünkü kullanacağınız yakıtı da dışardan alacaksınız. Böylelikle başka ülkelere iş sahası yaratmış olacaksınız. ABD’nin zamanında bu kadar nükleer santral yapmasının nedeni de soğuk savaş. Nükleer enerji santrallerinden elde edilen kimyasallarla nükleer başlıklı füze elde ediliyordu. Şu an dünyada dünyayı birkaç kere yok edecek kadar nükleer başlıklı silah var zaten” diye konuştu.

Tasarruflu ampul kullanılmalı

Enerji politikalarında belirleyici faktörlerin sıralayan Töre, “Ttüm evlerde kullanılan 75-100 voltluk ampuller yerine 12 voltluk tasarruflu ampul kullanırsa çok daha iyi olacak. Tüm evlerde vampirlerden kullanıldığı düşünülürse ortaya çok önemli bir rakam çıkar. Bütün evlerde bu ampullerden kullanırsa bir santral kapanır. Bu konuda halkın aydınlatılması gerekiyor. Enerji bakanlığı da bu konuda çalışma yapmalı ama kimse yapmıyor. Sonra saniyede de enerji israfı yapılıyor. Enerji etkin kullanılamıyor. Gereğinden fazla kullanmıyor” diye konuştu.

Güneş ısıtmaz, soğutur

20 yıldır güneşin ısıtıcı değil soğutucu olduğunu söylediğini belirten Türe, “Biz en çok kış aylarında ısınma ihtiyaç duyuyoruz. Ancak kış aylarında güneş ortada yok. Oysa yazın güneş sürekli var. Onun için güneş enerjisinden yararlanarak soğutma yapılması daha mantıklı. Mevcut bütün enerjiler birbirine çevrili bildiğine göre güneş enerjisini neden kendisine karşı kullanmayalım. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. Yakında sonuçlanacak” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *