ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Güneydoğubirlik'in amacı piyasayı dengede tutmak

Güneydoğubirlik'in amacı piyasayı dengede tutmak
YAYINLAMA: 12 Mart 2024 / 14.29
GÜNCELLEME: 12 Mart 2024 / 14.29

Ticaret Borsası Başkanı Ömer Çelik, Güneydoğubirlik’in amacının üreticiyi korumak ve piyasayı dengede tutmak olması gerektiğini söyledi.

Çelik, Güneydoğubirlik'in fıstık alım fiyatını 7 milyon lira olarak açıklamasını ihracatı olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

Fıstığın iç piyasada 5.5-6 milyon lira arasında satılırken Güneydoğubirlik'in alım fiyatı yüksek tutmasının piyasanın dengesini bozacağını ifade eden Çelik, şöyle konuştu: “Güneydoğubirlik'in amacı üreticiyi korumak ve piyasayı dengede tutmak olmalı. Fiyatlar piyasa şartları göz önünde bulundurularak ayarlanmalı. Tabi mahsulün azlığı da fiyatı etkiledi fakat ürün 5.5-6 milyon lira arasında satılırken 7 milyon lira fiyat koymak piyasanın dengesini sarsar. Bu durum ihracatı da köstekler.”

Çelik, Güneydoğubirlik'in açıkladığı alım fiyatının yanlış olduğunu belirterek, “Bu sadece birliğin parasının bir yerlere verilmek için ulaşıldığını gösteriyor. Piyasanın normal seyrine devam etmesi için fiyatların piyasa koşullarından yüksek olmaması gerekir” dedi.

Güneydoğubirlik'in alımlarının sadece üyeleri için geçerli olduğunu hatırlatan Çelik, üreticilerin fiyat farklılığı nedeniyle mağdur olabileceğini ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *