ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hancağız Barajı’ndaki kirlilik ödenek engeline takıldı

Hancağız Barajı’ndaki kirlilik ödenek engeline takıldı
YAYINLAMA: 07 Aralık 2023 / 19.45
GÜNCELLEME: 07 Aralık 2023 / 19.45

Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Hancağız Baraj Gölü’nde, zaman zaman toplu balık ölümlerine yol açan su kirliliğini sona erdirecek “GAP Belkıs-Nizip Pompaj Sulaması Projesi” ödenek engeline takıldı.

11 bin 925 hektar tarım arazisi sulanabilecek

DSİ 20. Bölge Müdürlüğü’nce hazırlanan rapordan derlediği bilgiye göre, GAP Belkıs-Nizip Pompaj Sulaması Projesi ile Birecik Barajı’ndan bir saniyede alınacak 100 metreküp suyla 11 bin 925 hektar tarım arazisinin sulanması hedefleniyor.

Proje ile ayrıca, Hancağız Baraj Gölü’ne su takviyesi yapılarak, tarımsal üretimde su kullanımının yoğun olduğu zamanlarda gölde ortaya çıkan ve geçmişte toplu balık ölümlerine yol açan su kirliliğinin önüne geçilmesi de amaçlanıyor.

Bu yıl ödenek yetersizliği nedeniyle projeye ilişkin bir çalışma yapılamayacağı ifade edilen raporda, şöyle denildi: “Nizip ilçesindeki sanayi tesislerinin kimyasal maddeler içeren atıkları Nizip Çayı aracılığıyla Hancağız Barajı Gölü’ne ulaşmakta ve göldeki canlıların yaşamını tehdit etmektedir. Baraj gölünden çevreye yayılan kötü kokunun önlenmesi ve baraj gölünde su kalitesinin iyileştirilmesi için su takviyesi yapılması gerekiyor. Bu işler için 23 trilyon lira bir ödeneğe ihtiyaç var. Proje için 2004 yılı ödeneği 980 milyon TL.

Yatırımlar bir an önce tamamlanmalı

Nizip Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akfırat, proje kapsamındaki yatırımların bir an önce tamamlanmasını istediklerini belirterek, bu taleplerini hükümet üyeleri ve ilgili kuruluşlara ilettiklerini kaydetti. Akfırat şunları anlattı: “Proje, ilçemiz için çok önemli. Meyve ve sebze ihtiyacımızı karşıladığımız bahçelerimiz Birecik baraj gölü suları altında kaldı. Nizip çayı boyunca uzanan bahçelerimizi de sanayi tesislerinden kaynaklanan kirlilik nedeniyle kaybediyoruz.

Bu proje tamamlandığında sulu tarıma açılacak alanlarda yeni bahçeler kuracağız. Tarlamızda birden fazla ürün ekebileceğiniz, dolayısıyla kuraklık ve benzeri olumsuzluklardan daha az etkileneceğiz. Ülkemizde işsizlik çok yoğun, sulu tarımla birlikte istihdam artacak.”

Akfırat, projenin yüzde 95 oranında tamamlandığını ifade ederek, bu seviyedeki bir yatırımın ödenek tahsis edilmeyerek atıl bırakılmasının yanlış olduğunu kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *