ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hayatımız taksitlendirme

Hayatımız taksitlendirme
YAYINLAMA: 07 Ocak 2022 / 14.22
GÜNCELLEME: 07 Ocak 2022 / 14.22
Borçlu vatandaş şimdilerde TEDAŞ önünde taksitlendirme kuyruğunda çile dolduruyor

Son iki yıldan bu yana ekonomik kriz yüzünden ödeme zorluğuna giren kredi kartı, vergi, sigorta ve elektrik borcunu ödeyemeyen vatandaşın şimdi taksitlendirme çilesi başladı. Ancak, taksitler üst üste toplandığında yine vatandaşın ödemeyeceği rakamlar olduğuna dikkat çekildi.

Taksitlerde ödenemeyecek

İki yılda ödenemeyen borçların faiz sarmallarının altında kalkılmaz hale gelmesi üzerine, önce kredi kartları için başlatılan faiz düşünme ve taksitlendirme kolaylığı, ardından vergi ve elektrik borçları için de uygulamaya konuldu. Vatandaş yasal hakkını kullanmak için kredi kartını, vergi ve elektrik borcunu taksitlendirmek için ilgili kurumlarla başvurdu. Ödeme kolaylığından yararlanmak için ilk taksitlerin peşin istenmesi üzerine, üst üste biriken taksit tutarları yüzünden vatandaş yine çıkmaza girdi.

Cezayı, yeri yurdu belli olmayan çekiyor

Ülkede ekonomik ve ticari faaliyetlerin önemli bir bölümünün kayıt dışı olmasını eleştiren vatandaşlar, “Türkiye’de kayıtlı ve namusuyla çalışan biriyseniz, yandınız demektir. Devlet her yerde ve her alanda yakınınızda yapışıp, sizi faiz yükü altında boğuyor. Ekonomik kriz nedeniyle kendi iş yeri bulunan ve yanında 1.02 kişiye geçin sağlığın esnafın çoğu işini terk etti ve seyyar satıcılar başladı. Ama devlete olan borcun katlanarak büyümeye devam etti. Diğer yanda kayıtsız çalışan için hiçbir sorun ve devletin yaptığı hiçbir şey yok” diye konuştu.

Keyfimizden mi ödemedik?

Vergi daireleri ve TEDAŞ önünde saatlerce kuyrukta bekleyerek borcunu taksitlendirme talebinde bulunanlar, “Vergi taksitlendirdik, getir ilk taksiti dediler. Şimdi TEDAŞ’a geldik, önce ilk taksiti getir diyorlar. İkisini üst üste koyduğumuzda yine altından kalkacak hali kalmıyor. Para olsa zaten borçlar birikir miydi?” diye yakındı. Ekonomik krizin siyasi iktidarların beceriksizliği yüzünden yaşandığı vurgulanırken, “İşsiz kaldık, sosyal güvencemizi kaybettik, kredi kartı, elektrik, su, telefon ve vergi borcunu ödeyemediğimiz için borçlar kar topu gibi büyüdü durdu. Şimdi taksitlendirme deneniyor. Kanuni hakkımızı kaybetmeyelim diye başvurduk. Ama bu taksitleri ödememiz imkansız. Zaten önümüzdeki günlerde ne kadar vergi taksiti, ne kadar elektrik taksiti ödendiğini hep birlikte göreceğiz” denildi.

TEDAŞ fazla bir kolaylık getirmedi

TEDAŞ’ın faizlerde önemli bir düşüş yapmadığına şikayet eden aboneler, Borcunuzun tamamını peşin öderseniz faiz de %70 indirim oluyormuş. Kaç kişinin borcunu tamamen ödeme yeteneği var ki? Normal taksitlendirme de öyle önemli rakamlar düşünmüyor. Bu taksitlendirme işi biraz aldatmaca gibi. Kenar semtlerde çoğu yerde kaçak elektrik kullanıldığını, organize sanayide hangi fabrikaların bu yola başvurduğunu bilmeyen yok. Ama olanların parası da biz garibanların üzerine yükleniyor” diye konuştu. Dün TEDAŞ’daki kalabalığın önemli bir bölümü, borcunu taksitlendiren, ancak ilk taksiti para bulup yatıramadığı için ne yapacağını bilmeyerek kurumun kapısını çalan abonelerden oluşuyordu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *